Naslovna > Moderni utovarivač na trakama, obrađuje vijekovima staro zemljište

Privrene mašine - Caterpillar

Moderni utovarivač na trakama, obrađuje vijekovima staro zemljište

Porodica Wake je u Južnom Northemptonširu, UK, od 13. vijeka, a u Courteenhallu od 1673. Prvobitno napravljena 1572. godine, plemićka kuća je zamijenjena sadašnjim domom 1792. Prelijepa džordžijanska kuća je i dalje dom porodice Wake, ali se može koristiti kao mjesto za organizovanje raznih događaja, snimanje filmova i vjenčanja....

Poljoprivreda je bila način života za četiri generacije na imanju Courteenhall House. Prvobitno, zemlju je uredio čuveni pejzažni arhitekta Humphry Repton 1791. godine. Repton je radio u eri kada je rad bio jeftin i obilan. Ali danas, kao i mnoga imanja ove veličine, Courteenhall se vodi uz minimalan rad potreban za upravljanje i održavanje farme od 850 hektara (2.100 jutara), kao i zemljišta koje vlasnici koriste za bavljenje šumarstvom i lovom. „Ne postoji stara šuma. Sve je zasađeno i projektovano da obezbijedi maksimalnu korist za lov i konzervaciju“, kaže Charles Wake, čija je porodica u Courteenhall-u od 1673. godine. „Prebacili smo se sa pokrovnih poljoprivrednih kultura na male guste sklopove (mala područja drveća i žbunja) jer nas oslobađaju od sadnje novih kultura svake godine. I, dok smo prvobitno očekivali da ćemo imati koristi od prorjeđivanja (proizvodi od selektivnog uklanjanja drveća i zasada) i time pokriti troškove održavanja sklopova, sada je taj izvor prihoda presušio“. Očuvanje sklopova, međutim, ostaje potreba. „Kako bi troškove rada držali na minimumu, ostavljali smo isječene materijale na tlu, što je pomoglo populaciji zečeva. Prije pet ili šest godina trošili smo blizu 15.000 funti godišnje na kontrolu zečeva“, dodaje on.

 

 


SVESTRANI CAT 299D2 XHP
Zbog toga se Charles ozbiljno zainteresovao za Cat 299D2 XHP. „Već smo imali punu šupu traktora“, objašnjava on. „Stoga, vidio sam da model 299D2 XHP ima veliku svestranost i kapacitet sa mogućnošću korištenja širokog opsega alata, uključujući i onog koji nam je potreban u šumarstvu“. Cat kompaktan utovarivač na trakama je bolje procijenjen u odnosu na druge slične konkurentne modele, a Charles je definisao Cat mašine kao „različitu ligu“. Preciznije, kaže on: „Trebalo je da bude izuzetno pokretan u uzanim prostorima, a to postiže zahvaljujući svojim gumenim pogonskim trakama. I, mašine korištene u šumarstvu moraju biti dobro projektovane i dobro izrađene. Cat mašina je pobijedila u oba slučaja. Jednako bitno, bili smo uvjereni da uz sve to dobijamo pouzdanu i znalačku uslugu zastupnika“.


ODLIČNI REZULTATI 
Za model 299D2 XHP, koji sada naporno radi, Charles kaže sljedeće. „Sjekač je zaprepašćujuće jak. Često ne treba ništa više od srednjeg opsega obrtaja i obrni moment je nevjerovatan. Sada možemo izvući i stojeće drveće i panjeve, ostavljajući samo slamu koja se brzo razlaže. I, ono što je zaista prijatno je visoki učinak utovarivača. Sa sjekačem HM415C možemo uraditi za jedan dan posao za koji bi ranije trebalo devet ljudi, korištenjem tri drobilice“. Pored ovog alata i kosilice za nisko rastinje BR378, tim na imanju takođe ima Cat industrijske vile za uređenje zemljišta za šumarstvo, kao i greder i Cat svrdlo A19. Dodatno, utovarivač takođe zarađuje za život van imanja na ugovorenom poslu koji donosi i do 600 funti dnevno. „To je još jedan razlog zašto su nam trebali pouzdanost mašine i zastupnika. Postojala su dva ključna faktora za odluku o kupovini ovih mašina, zajedno sa pristupom rezervnim dijelovima. Naš zastupnik je sve to isporučio“.

Datum objave: 15/06/2017
Komentarišite ovaj članak

Petrol Jun

Auto Shop Magazin

 



 

Facebook