Naslovna > Automobili > Škoda > Fabia > Modernija i bez dizel motora
FOTO GALERIJA (7)

Škoda Fabia

Modernija i bez dizel motora

Sa redizajnom Fabia je dobila opciona LED svjetla, savremeniju multimediju, kvalitetnije materijale i paletu motora bez ijednog dizelaša…

Nakon što je prošle godine predstavila dva nova SUV modela Kodiak i Karok, te redizajnirala Citigo, Rapid i Octaviju, Škoda je u Ženevi otkrila i osvježenu Fabiju. Podsjećamo da je aktuelna treća generacija na tržištu od 2014. godine i da je tehnološki zasnovana na A06 platformi Volkswagen grupe. Kako su u međuvremenu stigla potpuno nova izdanja Seat Ibize i Volkswagen Pola, na savremenijoj modularnoj MQB A0 platformi, Škoda je odlučila da osvježi aktuelnu Fabiju do dolaska potpuno novog modela, koji će podijeliti MQB osnovu sa španskom sestrom i njemačkim bratom. Sa redizajnom Fabia je dobila nova stilska obilježja s vana i savremeniju opremu u kabini.

 

 

Na prednjem dijelu je promijenjen dizajn svjetala, maske hladnjaka i branika, a na isti način je osvježena i pozadina. Po prvi put od kada postoji Fabia se može dobiti sa prednjim i zadnjim LED svjetlima. Kraća hatchbeck verzija je vizuelno nadograđena sa novim 18-inčnim alu naplacima, a novi dezeni manjih dimenzija su dostupni i uz karavan. U Škodi navode da su ponosni i na osvježeni instrument panel, odnosno na nove dezene presvlaka i podnih tepiha, sa kojima je kabina dobila na kvalitetu. Česi su istakli da su unaprijedili multimedijalni sistem „Swing“ te da on sada ima pregledniji 6,5-inčni ekran. U modelima koji budu imali fabričku navigaciju biće moguće dobiti servisne informacije o stanju na putevima u realnom vremenu. Škodina multimedija je lako poveziva sa pametnim telefonima i eksternim uređajima, koji podržavaju Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM i SmartGate aplikacije. Na spisku novina koje donosi redizajnirana Fabia se nalazi i Light Assist sistem automatskog isključivanja dugih svjetala, koji eliminiše mogućnost zasljepljivanja vozača iz suprotnog smjera. Kako bi se povećala aktivna bezbjednost Fabia je dobila sisteme za nadzor mrtvog ugla i eventualnog nekontrolisanog naleta drugog vozila otpozadi. Redizajnirana Fabia bi u prodaji trebalo da se nađe do kraja drugog kvartala 2018. godine po za sada nepotvrđenim cijenama.

 

POGON
Fabijina pogonska gama od sada će imati isključivo benzinske motore i to dva atmosferca i dva turbo koncepcije. Za sada nema objašnjenja zašto se povlači dosadašnji 1.4 TDI motor. Sve četiri benzinske jedinice su zasnovane na jednolitarskom bloku zapremine 999 ccm, koji u atmosferskim MPI izdanjima raspolaže sa 60 i 75 KS. Dvije njegove jače TSI turbo benzinske verzije raspolažu sa 95 i 110 KS, od kojih će se snažnija moći kombinovati sa DSG automatskim mjenjačem sa dva kvačila. Novi TSI motori su opremljeni filterima čađi, koji se do sada nisu kombinovali sa njima.
 

Datum objave: 15/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook