Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Modernija šminka za porodičnog Golfa
FOTO GALERIJA (15)

Volkswagen Golf Sportsvan

Modernija šminka za porodičnog Golfa

Praktična monovolumenska verzija Golfa blago je osvježena sa novim detaljima i LED svjetlima. Unutrašnjost je osavremenjena novom zabavnom tehnologijom, dok su sigurnost i efikasnost vožnje podignuti na viši nivo…

Monovolumenska verzija najpopularnijeg njemačkog kompakta svoju je karijeru započela 2004. godine na platformi tadašnje „petice“ kao Golf Plus, da bi se deset godina kasnije pojavila na novoj MQB platformi i bila preimenovana u Sportsvan. Nakon tri godine 4,34 cm dugački Sportsvan (standardni Golf je dugačak 4,26 cm) je dobio svježiji dizajn, te savremeniju pogonsku tehnologiju, koju smo već imali priliku da vidimo i upoznamo u hatchbacku. Spolja su ugrađeni novi branici, maska hladnjaka i LED svjetla. Tu su i nove karoserijske boje, krovni nosači, te moderniji dezeni alu naplataka.

 

 

Unutrašnje promjene su minimalne i odnose se uglavnom na drugačije dezene ukrasnih elemenata, presvlaka, te savremeniju multimediju. U ponudu su uvedeni i neki novi sigurnosni sistemi, koji imaju zadatak da podignu bezbjednost vožnje na viši nivo. Tu je sada sistem automatskog kočenja koji radi u kombinaciji sa sistemom za prepoznavanje pješaka, te omogućuje poluautomatsku vožnju u kolonama pri brzini do 60 km/h. To praktično znači da inteligentna elektronika na zahtjev vozača ili po potrebi može samostalno da kontroliše pedalu gasa i kočnice, odnosno da koriguje putanju, te da održava „sigurnu“ ili zadatu udaljenost od vozila ispred. Elektronika može da prepozna i neprirodno ponašanje vozača koje nastaje usljed gubitka svijesti i slično, te da u toj situaciji sigurno zaustavi automobi, upali sve pokazivače pravca i pošalje poziv u pomoć prema nadležnim službama. Sportsvan je dobio i podršku za prikolicu, odnosno za njeno poluautomatsko parkiranje. Ovaj sistem posebno olakšava manevrisanje u veoma zahtjevnim situacijima i na skučenom prostoru. U komfornom enterijeru, koji nudi smještaj za pet osoba najveća novost je najsavremeniji Volkswagenov Discover Pro multimedijalni sistem sa 9,2-inčnim ekranom visoke rezolucije, koji je osim na dodir osjetljiv i na gestove, odnosno pokrete ruku. Sa Discover Pro i Discover Media multimedijom se može upravljati i pomoću glasovnih komandi, a moguće je i njihovo jednostavno povezivanje sa pametnim telefonima, koji zahvaljujući Media Control aplikaciji mogu da se koriste i kao svojevrsni „daljinski upravljači“ za multimediju.

 

MOTORI
Pogonsku gamu čine tri nova benzinska i dva dizel motora. Mada Volkswagen nije precizirao o kojim pogonskim jedinicama je riječ, njemački mediji su objavili da će benzinsku gamu činiti 1.0 i 1.5 TSI motori sa 110, 130 i 150 KS. Dva najjača benzinca su kombinovana sa sistemom isključivanja dva cilindra u uslovima slabog opterećenja. Dizelska gama bi kao i do sada trebalo da bude zasnovana na 1.6 i 2.0 TDI motorima raspona snage od 110 do 150 „konja“.

Datum objave: 28/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook