Naslovna > Automobili > Dacia > Jogger > Modularni krovni nosači, pametna oprema

Dacia Jogger

Modularni krovni nosači, pametna oprema

Svako ko je barem jednom pokušao da preveze dugačak predmet u svom automobilu zna da je to prava noćna mora. Dacia je svoj Jogger opremila inovativnim sistemom modularnih krovnih nosača koji spajaju praktičnost i eleganciju...

Kada je prtljažnik pun, a vozači žele da prevezu nešto dugačko i pritome da sačuvaju prostor za ostale putnike, krov se često ispostavi kao dobro rješenje. Međutim, to obično znači da mora da se kupi krovni kofer ili nosači i da se izdvoji dovoljno vremena za sastavljanje, što često nije jeftino, a ni praktično. Baš suprotno od onoga za što se zalaže Dacia. Pametni pristup marke se dokazao i na modularnim krovnim nosačima, dizajniranim specijalno za Jogger. „Dacia je uvijek slušala svoje kupce. To je jednostavno način na koji funkcionišemo i koji određuje sve što radimo. I to je upravo ono čime smo se vodili pri svakom koraku razvoja Joggera. Poslušali smo svoje kupce i ponudili im automobil koji može baš sve.” Denis, direktor razvoja proizvoda Jogger.

 

 

 

 

 


Jogger je naslijedio pustolovni duh sličan koji imaj uSandero Stepway i Dusteri, iskazuje ga kroz krovne nosače koji se protežu cjelom dužinom krova. Ugradnja ovakve opreme u Evropi je započela 1970., a prvobitno je služila za pričvršćivanje krovnih kofera ili dodatnih poprečnih nosača za  predmete na krovu. Ipak, ljudi su i dalje morali da kupuju nosače kofera i poprečne nosače i da gube vrijeme na njihovo postavljanje i skidanje sa krova. Iako se u prvi mah može činiti kao zanemarljiv problem, Dacijini razvojni timovi daju veliku pažnju upravo takvim pojedinostima. „U početnoj fazi projekta smo došli na ideju da pretvorimo uzdužne nosače u poprečne ”, objašnjava Denis. Lako za reći, ali teško za napraviti: sistem je morao da bude jednostavan za ugradnju, praktičan za korišćenje i, svakako, relativno povoljan. Dacia sa svakim novim modelom nastoji da ponudi kvalitetan i cjenovno pristupačan proizvod koji objedinjuje esencijalne i praktične funkcije, ali to podrazumijeva hvatanje ukoštac sa ograničenim budžetom. Srećom, upravo se u nuždi javljaju najbolje ideje. Umjesto skupocjenog automatskog sistema, tim je razvio pojednostavljen ručni sistem koji zahteva upotrebu posebnog ključa, smeštenog u pretincu za rukavice, a sam postupak ugradnje traje manje od jednog minuta. Nosači se vrlo lako postavljaju, krov automobila je spreman za utovar teških i glomaznih predmeta. „Položaj krovnih nosača je moguće promjeniti za manje od jednog minuta.S obzirom da podnose opterećenje do 80 kg, na njima možete da prevezete gotovo sve što poželite”, dodaje Denis. Najvažnije je bilo da sistem modularnih krovnih nosača bude pristupačan svima. Izuzev početne verzije, sistem je dostupan u svim verzijama modela Jogger, uključujući i drugi nivo opreme za koji se predviđa da će biti najprodavaniji. Na to se svodi slušanje kupaca! Dacia Jogger nudi sve što je ljudima potrebno u svestranom porodičnom automobilu koji spaja dužinu karavana i prostranost monovolumena. Dizajniran je za sve vrste putovanja, bila ona kratka ili dugačka. Modularni krovni nosači ističu avanturistički duh marke i podižu želju za otkrivanjem na novi nivo. Denis objašnjava sve to jednom metaforom – „Jednom kad postavite nosače i utovarite sve svoje dragocjenosti, vaše vozilo se pretvara u sanke koje vašu porodicu i vas začas odvoze na praznike!”.

Datum objave: 11/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook