Naslovna > Automobili > Honda > e:concept > Moguć dolazak i na evropsko tržište

Honda e:concept

Moguć dolazak i na evropsko tržište

Hondin SUV e:concept je prvenstveno namijenjen za kinesko tržište, ali nije isključena mogućnost njegovog dolaska u Evropu...

Honda e:concept je predstavljena na ovogodišnjem sajmu automobila u Pekingu, i ovaj električni SUV je namijenjen rastućem kineskom tržištu elektrifikovanih vozila. Još prilikom prošlogodišnje prezentacije Honde e, čelnici ovog japanskog brenda su najavili kompaktni SUV model sa potpuno električnim pogonom koji će se bazirati na istoj platformi kao i pomenuti hatchback.

 

 

 

Dizajn crossovera se prilično razlikuje od hatchback „rođaka“ i odlikuje se dosta dužim poklopcem motora i zadnjim dijelom kabine, dok se uske Led svjetlosne grupe stapaju u jednu tanku svjetlosnu traku koja se nalazi iznad nosa automobila. Sudeći prema fotografijama konceptualni model je sa dvoje vrata, a očekuje se da serijska varijanta mogla biti četvorovratna u okviru zacrtanog dizajna koncepta. Honda još uvijek nije pružila detaljne informacije, ali po svemu sudeći ovaj crossover bi trebao biti opremljen elektromotorom od 154 KS kao i Honda e. Međutim, dodatna veličina i težina crossover karoserije bi mogla primorati Hondu da instalira malo veći baterijski paket od 35,5 kWh kao bi se zadržao domet od 210 kilometara.

 

 

 

Kao i hatchback model ovaj crossover bi trebao biti opremljen punjačem od 50 kW, što bi omogućilo punjenje baterije na na 80% nivoa za 30 minuta. Platforma Honde e takođe podržava punjač Type 2, koje omogućava punjenje baterije na maksimalni nivo za našto više od devet sati preko kućnog punjača. Honda će najvjerovatnije prenijeti infotainment sistem iz modela e i u nadolazeći crossover, što znači da se može očekivati infotainment sistem koji čine dva 12,3-inčna ekrana. Na krajevima kontrolne table će se naći i dva ekrana od 6 inča koji će prenositi sliku sa dvije kamere i služiti umjesto konvencionalnih retrovizora.

 

Infotainment sistem će se bazirati na najnovijoj verziji asistencije u vidu umjetne inteligencije Connect koja će se povezivati sa pamentnim telefonom i imati mogućnost bežičnog ažuriranja sistema. Naravno, tu će biti i pregršt sigurnosnih sistema najnovije generacije...

Datum objave: 28/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook