Naslovna > Automobili > Opel > Cascada > Munja s platnenim krovom

Vozili smo - Opel Cascada

Munja s platnenim krovom

Atraktivni Opelov kabriolet plijeni pažnju dinamičnim dizajnom, mekanim platnenim krovom, snažnim pogonskim agregatima i luksuznim enterijerom sa četiri punopravna sjedišta...

U suncem okupanom biseru francuske rivijere, kockarskom raju Monte Carlu, odvezli smo prve kilometre sa novim Opelovim adutom, kabroletom Cascada. Pozicionirana u samom vrhu Opelove ponude, Cascada je srednje veliki kabriolet, koji nije velik samo dimenzijama (dugačka 4697 mm), nego i šarmom, i vrhunskim tehnologijama. Prva vožnja nas je uvjerila da Cascada nudi autentično iskustvo vožnje, zahvaljujući svojoj superčvrstoj karoseriji, naprednom prednjem vješanju HiPerStrut, prvobitno razvijenom za Insigniju OPC, te prilagodljivom sistemu amortizera FlexRide.

 

Svi putnici mogu da uživaju u osjećaju vožnje pod vedrim nebom, zahvaljujući vrhunskom mekom krovu, koji se otvara za samo 17 sekundi pri brzinama do 50 km/h, putem prekidača u kabini ili daljinskog upravljača u ključu. Cascada može da se pohvali i premium sistemima, poput električnih predzatezača sigurnosnih pojaseva, električnog sistema Easy Entry, ekskluzivnih kožnih presvlaka Napa, ventiliranih ergonomskih sjedišta, te cijelog niza nevidljivih sigurnosnih sistema, koji čine vožnju u ovom automobilu opuštajućim i sigurnim iskustvom.

 

PREDSTAVLJAJUĆI NAM ovaj automobil dr. Karl-Thomas Neumann, predsjednik upravnog odbora kompanije Adam Opel AG, rekao je: „Cascada je posljednji korak u našoj trenutnoj ofanzivi proizvoda. Proširujemo portfelj i ulazimo na posve nove segmente svojom električnom Amperom, kompaktnim SUV-om Mokka i modernim gradskim Adamom, a sada je tu i srednje veliki kabriolet. Vrlo smo ponosni što ulazimo u segment srednje velikih kabrioleta, koji su dosad nastanjivali samo skupi modeli premium proizvođača. Uz Cascadu Opel sada obožavateljima vožnje pod vedrim nebom nudimo sve odlike i premium kvalitet, koji se očekuju od srednje velikih kabrioleta, po veoma pristupačnoj cijeni.“

 

SUBJEKTIVNI UTISAK je da je Opel odradio odličan posao. Automobil izgleda prelijepo, sa i bez krova, koji dodatno naglašava padajuću liniju i dramatičan sportski stav. Prednja i zadnja LED svjetla garantuju vam da ćete u Cascadi biti primjećeni u svako doba dana i u svim uslovima za vožnju. Pečat odličnom izgledu daje i paleta oku ugodnih boja karoserije, koje uz tri različita krovna dezena dodatno naglašavaju luksuzni karakter ovog vozila. Kokpit Cascade nudi upečatljiv, skulpturalan, a istovremeno sportski dizajn naglašen preciznim, ručno izrađenim detaljima.

 

Sva su sjedišta bogato presvučena i nude se u sedam vrsta elegantnih teksturiranih tkanina i nekoliko različitih vrsta kože, dok je serijska oprema više nego raznovrsna. Osim toga Cascada je udobna i praktična za svakodnevnu upotrebu u svim godišnjim dobima. Kapacitet prtljažnika s podignutim krovom je 280 litara i može se povećati njegovim zatvaranjem na 350 litara. PREKLAPANJEM NASLONA zadnjih sjedišta u omjeru 50:50 prtljažnik se može povećati do maksimalnih 750 litara, uz mogućnost prevoza predmeta dugačkih do 1818 mm.

 

U poređenju s Opelovim kabrioletom prošle generacije, Astrom TwinTop, karoserija Cascade je 41% torzijski čvršća, te 27% čvršća na savijanje, što se itekako osjeti u vožnji. Ponuda pogonskih agregata je veoma zanimljiva. Portfelj otvara 1.4 benzinski turbo motor, koji je dostupan u dvije verzije sa 120 i 140 KS. Vrh benzinske ponude predstavlja novi 1.6 SIDI Turbo ECOTEC motor sa 170 KS, dovoljan za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,6 sekundi i maksimalnu brzinu od 222 km/h. U praksi je veoma miran i uglađen, ali srčan kada god to zatreba, te odlično pristaje karakteru dinamičnog kabrioleta kakav je Cascada.

 

Ponudu dizelaša čini 2.0 CDTI agregat sa 165 KS i njegova BiTurbo verzija sa 195 KS. Nisu uglađeni kao benzinci, ali u praksi nude raskošan obrtni momenat i skromniju potrošnju. Osim manuelnog šestostepenog mjenjača, u ponudi je istostepeni automatski s niskim trenjem i funkcijom Active Select, koja omogućava ručno mijenjanje brzina. Opel Cascada se u Evropi već može naručiti uz bogatu standardnu opremu, po startnoj cijeni od 25.945 eura (u Njemačkoj), a na bh. tržištu bi trebala biti ponuđena u drugoj polovini 2013. godine.

 

 

OPEL I KABRIOLETI

Duga tradicija

U Opelovoj gami kabrioleti su uvijek zauzimali posebno mjesto...

 

Nakon nekoliko generacija kompaktnih kabrioletskih izvedbi Kadetta i Astre, Opel se vraća starijoj tradiciji prestižnih i rijetkih srednje velikih kabrioleta mekog krova sa četiri sjedala iz pedesetih i šezdesetih, kakvi su bili Kapitän i Rekord, no u novom i osvježenom ruhu, te s najboljim od svih modernih tehnologija. Duhovni prethodnik Cascade je Opel Astra TwinTop, koja je imala tvrdi sklopivi krov. Mada napredna, ovakva koncepcija se pokazala preskupom i prekomplikovanom, pa se Opel okrenuo klasičnom i provjerenom rješenju sa sklopivim platnenim krovom. 

Datum objave: 13/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook