Naslovna > Auto moto sport > Muroya pobijedio na domaćem terenu

Red Bull Air Race

Muroya pobijedio na domaćem terenu

Najbrži letački cirkus preselio se u zemlju izlazećeg sunca, gdje je japanski grad Chiba bio domaćin treće ovosezonske trke Red Bull Air Race-a ...

Ko će se okititi pobjedničkim cvijećem u gradu tradicionalnih japanskih vrtova bilo je teško procijeniti, a 50.000 navijača dočekalo je domaćeg vozača Yoshihide Muroyu koji se, ispostaviće se kasnije, na pravi način znao zahvaliti publici. Novi sistem takmičenja i dalje stvara pritisak na 14 najboljih pilota današnjice i tjera ih na žestoku borbu za naredne kerug takmičenja, u koje prolazi 7 pobjednika i najbrži gubitnik. Ovog vikenda mjesto Lucky loosera pripalo je austrijancu Hannesu Archu, koji je za protivnika imao boljeg Martina Sonku, pilota u neprestanom ratu sa gornjom granicom G sile. Međutim, ovog puta Čeh je podesio svoje sprave baš kako treba, pa je bez problema izborio i plasman u najboljih 4.

 

U prvom letačkom paru drugog kruga, Arch kao najbrži gubitnik prvoga kruga, za protivnika je dobio Nigela Lamba. Britanac Lamb je u borbi sa austrijancem ostvario i svoje najbolje vrijeme od 1:05.128, što je bilo dovoljno za plasman u finale. Za iznenađenje dana pobrinuo se domaći letač Muroya koji se zbog diskvalifikacije trenutno prvoplasiranog Njemaca Dolderera našao u finalnoj rundi takmičenja. Osim Lamba i Muroye, finalne letove obezbijedili su i Martin Sonka i Kirbi Chambliss, koji su bez većih problema protiv favorizovanog Španca Velardea, odnosno Australijanca Mata Halla upisali bolja vremena i preciznije letove.

 

U finalnoj rundi zasijao je Japanac Muroye, koji je letio drugi i  postavio najbrže vrijeme od 1:04.992 sekunde bez i jedne greške. Martin Sonka iskoristio je greške prethodnika i oštro napao najbolje vrijeme, ali je za svega jednu desetinku bio sporiji, pa se morao zadovoljiti drugim mjestom. Pobjedničkim postoljem okitio se još i Amerikanac Chambliss koji je za nešto više od 6 desetinki bio sporiji od prvoplasiranog Japanca.

 

Nakon iznenađenja u Japanu stanje na tabeli se dodatno zakomplikovalo što je, svakako, ovo takmičenje učinilo interesantnijim. Trenutno je i dalje prvoplasiran Njemac Dolderer sa 30 bodova. Slijedi ga Chamblis sa 10 bodova manje, a na trećem mjestu sada je Francuz Nicholass Ivannof koji se u Chibi nije dohvatio niti jednog boda, pa i dalje ima 19. Heroj ovog vikenda sada zauzima četvrto mjesto sa jednim bodom manje, dok je poziciju i bod iza austrijanac Hannes Arch. Do narednih letova koji će se održati u srcu Evrope, iznad Dunava u Budimpešti, čekaćemo do polovine jula i s pravom se možemo nadati novim iznenađenjima.

Datum objave: 06/06/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook