Naslovna > Automobili > Nissan > Micra > N-Sport linija i novi motori

Nissan Micra

N-Sport linija i novi motori

Za 2019. godinu Micra je dobila sportski dekorisan N-Sport model, te novi 1,0-litarski IG-T trocilindarski benzinski motor sa 100 i 117 KS...

Peta generacija Micre na tržištu prisutna je od 2017. godine, a u okviru aktuelne modernizacije pogonske game dobila je potpuno novu N-Sport verziju, koja se dizajnerski i sadržajno razlikuje od njenih ostalih modela. Podsjećamo da je N-Sport druga specijalna verzija aktuelne Micre, odnosno da je 2017. godine japanski proizvođač svojim kupcima ponudio i jedinstvenu Bose Personal Edition seriju u kojoj je naglasak stavljen na vrhunski Bose audio sistem. Najveću tehnološku novost predstavlja prestanak ugradnje dosadašnjeg 0,9-litarskog atmosferskog trocilindraša sa 90 KS i uvođenje najsavremenijeg 1,0-litarskog IG-T turbomotora koji je razvijen u zajedničkoj saradnji Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse i njemačkog Daimlera. Riječ je veoma efikasnom malom turbomotoru, koji iz tri cilindra pomoću direktnog ubrizgavnja goriva može da izvuče 100, odnosno 117 KS.

 

Podsjećamo da osim njega u Micrinoj pogonskoj gami ostaju dosadašnji 1,0-litarski atmosferac sa 71 KS, te 1.5 dCi dizelaš sa 90 „konja“. Svi navedeni motori serijski se kombinuju sa peto i šestostepenim ručnim mjenjačem, dok se jedino novi IG-T turbobenzinac u verziji sa 100 KS može dobiti i sa X-tronic automatikom. N-Sport model dostupan je isključivo sa jačom verzijom novog turbobenzinskog motora (117 KS). S vana se prepoznaje po karakterističnim sportskim obilježjima poput 17-inčnih crnih alu naplataka i kućišta retrovizora zatamnjenih u „karbon dezenu“. U tamnim tonovima su izvedene i bočne zaštine lajsne, te ukrasni detalji na prednjem i zadnjem braniku, a tu su i zatamnjena zadnja stakla. Novi motori i N-Sport serija već su dostupni u Micrinoj ponudi, a prve isporuke kupcima mogu se očekivati tokom proljeća.


SPORTSKI ENTERIJER
N-Sport model u kabini je istaknut sa novim  sportskim sjedištima koja su obložena ekskluzivnom kombinacijom kože i alkantare. U istom stilu su ukrašene i obloge vrata, te centralni dio instrument panela sa dvostrukim šavovima na spojevima. U boji vozila stilizovani su ukrasni prstenovi na bočnim ventilacionim otvorima i prvougaoni okvir oko ručice mjenjača. Tu su i automatski klima uređaj, te najsavremenija multimedija sa Nissan Connect sistemom koji podržava Apple Car i Android auto protokole za povezivanje sa pametnim telefonima.

Datum objave: 20/05/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook