Naslovna > Saab > 9-3 > Na prodaji posljednji novi Saab 9-3

Saab 9-3

Na prodaji posljednji novi Saab 9-3

Posljednji novi Saab 9-3 koji je ikada napravljen naći će se na aukciji kasnije ovog mjeseca kako bi se prikupila sredstva za istraživanje putovanja nulte emisije.

Gotovo neiskorišteni salonski model izgrađen je 2013. godine. Sada će ga prodavati Nacionalna električna vozila Švedske (NEVS), proizvođač EV-a, koji je Saabovu imovinu kupio nakon propasti firme u 2012. godini. Prihodi će biti donirani NEVS-ovoj stipendiji za održivu mobilnost u Švedskom Univerzitetu "Zapad". NEVS je rekao da će fond biti dodijeljen pojedincima koji ulažu značajne napore kako bi obezbjedili put za buduća rješenja mobilnosti, u rasponu od tehnologija električnih automobila i dijeljenja ekonomije do inicijativa za samostalno vođenje automobila.

 

Model koji se prodaje na aukciji je 2,0-litarskim benzinskim agregatom pokretana Turbo limuzina od 217 KS u srebrenoj boji, koja je, kako kažu iz kompanije, bila namijenjena ispitivanju kraš testova i koja je iz tog razloga bila uzdvojena od ostatka vozila na stanju. Automobil je parkiran od tada, s oko 40 zabilježenih kilometara na satu, što čini konačno stanje novih 9-3 za napuštanje tvornice Tröllhattan-u. Saab je prestao sa proizvodnjom modela 9-3 u 2011. godini i planirao je predstaviti potpuno novi model na sajmu automobila u Parizu sljedeće godine. Bio je to dramatično dizajniran coupé s dvoje vrata sa turbo motorom od 200 KS, 1.6 litarskim agregatom koji mu je isporučio BMW. 

Datum objave: 07/10/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook