Naslovna > Vijesti > Na prodaju tri verzije legendarnog modela

Aston Martin DB5

Na prodaju tri verzije legendarnog modela

Aston Martin DB5 se proizvodio u coupe, cabrio varijanti, a napravljen je i manji broj shooting brake primjeraka. Svi kolekcionari koji ih žele imati sve, sada su dobili priliku da ih kupe za 4 miliona funti...

Aston Martin DB5 je postao svjetski poznat kao automobil Jamesa Bonda u kultnom filmu Goldfinger iz 1964. godine i od tada je postao veoma cijenjen među ljubiteljima automobilizma i kolekcionarima. Mnogi bi htjeli da se baš u njihovoj garaži nađe ovaj prestižan komad istorije automobilizma, a sada su u ponudi čak tri. Na poznatoj izložbi London Concours će se naći DB5 Vantage u coupe, cabrio i izuzetno rijedak primjerak u shooting brake varijanti. Ova mini kolekcija će biti predstavljena potencijalnim kupcima 8. juna, po cijeni od 4 miliona funti (preko 9 miliona KM). Sva tri automobila su bila dio privatne kolekcije 12 godina, a za to vrijeme su kompletno restaurirani i u odličnom su stanju. Coupe je ofarban u dobro poznatu srebrnu boju koja ga je proslavila u filmu Goldfinger, dok cabriolet krasi biserno plava boja ukusno kombinovana sa svijetlo bež bojom enterijera.

 

 


Najfascinantniji dio ovog britanskog trija čini shooting brake varijanta, specijalno prilagođena iz karavanskog modela za tadašnjeg direktora Aston Martina Davida Browna. Ovaj jedinstveni primjerak je ofarban u zelenu boju, a obrada ručno rađenih aluminijumskei dijelova karoserije je povjerena londonskoj firmi Harold Radford & Sons koja je poznata po originalnim preradama legendarnih modela britanskih proizvođača, uključujući Rolls-Royce, Bentley i Mini. Posebnost ovog automobila se ogleda i u činjenici da je 1 od 11 vozila koja su iz fabrike izašla u Vantage verziji sa unaprijeđenim glavama cilindara i karburatorima. Pojačani motor razvija 330 KS i omogućava ubrzanje 0-100 km/h za manje od sedam sekundi, što je respektabilno i po današnjim standardima.

Datum objave: 05/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook