Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > Na stazi u Nurburgringu primjećen hibridni 911

Porsche 911

Na stazi u Nurburgringu primjećen hibridni 911

Deset godina otkako je najavljen hibridni Porsche 911 i nekoliko verzija koje su bile namjenjene trkama, konačno se bliži datum kada ćemo ga vidjeti u putničkoj varijanti...

Porsche je prvobitno predstavio hibridni 911 još u martu 2010. godine na salonu automobila u Ženevi. To nije bio putnički automobil jer je dobio oblik 911 GT3 R Hybrid, predodređenog za trke izdržljivosti. Pokretan je Williamsovim sistemom za rekuperaciju kinetičke energije (KERS) i parom elektromotora koji rade sa 6-litarskim motorom. Ažurirani model nazvan 911 GT3 R Hybrid 2.0, uslijedio je godinu dana kasnije, s više snage koja dolazi od dvostrukih e-motora, kao i manjom težinom kako bi elektrifikovani trkaći automobil bio konkurentniji u Nürburgringu. U godinama koje su prolazile, u više izvještaja se špekulisalo o Porscheovim planovima da predstavi putnički 911 s hibridnim pogonskim sklopom, ali to se nikada nije dogodilo. Konačno sagledavajuću čitavu situaciju, čini se da se elektrifikovana mašina iz Zuffenhausena konačno približava.

 

 

 

 

 

 


Iako izgleda kao prilično običan prototip zasnovan na Turbu, žuta naljepnica u gornjem lijevom uglu zadnjeg vjetrobranskog stakla označava da je testno vozilo imalo hibridnu postavku. Uočeni na vozilu, koje je u fazi izrade, bili su potpuno zatamnjeni bočni i stražnji prozori. Pretpostavlja se da  je Porsche pokušavao sakriti baterije, montirane tamo gdje se inače nalaze jedva upotrebljiva stražnja sjedala 911. Najvjerovatnije je da će naziv ovog modela biti Porsche 911 Turbo E-Hybrid, te kako kažu iz Porschea, njegovi prioriteti biće performanse. Smatra se da će hibrid 911 imati veliku snagu, s moćnim performansama i sposobnošću vožnje. Porsche je najavo da  će elektrifikovana verzija biti predstavljena u okviru modernizacije trenutne generacije, ali  čisti električni 911 neće biti lansiran ove decenije. Za kraj njemački proizvođač nam govori da bi hibridni 911, služio kao vrhunski model, pozicioniran iznad tradicionalno vodećih modela, poput brzog Turbo S-a i GT2 RS-a fokusiranog na stazu. Izvršni direktor Porschea je rekao da bi to bio redovni hibrid, što znači da ga vlasnici ne bi trebali priključivati.

Datum objave: 23/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook