Naslovna > Automobili > Toyota > Corolla > Na tržište stiže SUV verzija najprodavanijeg automobila na svijetu

Toyota Corolla Cross

Na tržište stiže SUV verzija najprodavanijeg automobila na svijetu

Prodaja modela Corolla Cross u našoj zemlji počinje ovih dana. Cijene će se kretati oko 72,000 KM za 2.0 Hybrid Dynamic force motor sa 197 KS i pogonom na sva 4 točka. Corolla Cross, kao i svi Toyota modeli, dolazi sa 10 godina garancije...

U Sarajevu je održana promocija povodom predstavljanja SUV verzije najprodavanijeg automobila na svijetu - potpuno nove Toyote Corolla Cross. Potpuno nova Corolla Cross porodični je i praktični SUV model koji će Toyoti omogućiti još snažniju prisutnost u C segmentu vozila na evropskom tržištu i upotpuniti Toyota SUV gamu – i sada najveći asortiman SUV modela u Europi. Corolla Cross novi je član porodice Corolla – najprodavanijeg modela automobila na svijetu ikada, a zajedno s već dobro poznatim hatchback modelom, limuzinom i modelom Touring Sports pokazuje da zaista postoji „Corolla za svakoga”.

 

 

 


Model je razvijen primjenom Toyotine filozofije TNGA, izgrađen na već dokazanoj platformi GA-C i pruža sve osnovne kvalitete zbog kojih je Corolla već dugo uspješna na tržištu. Corolla je i dalje najprodavaniji model automobila na svijetu, s više od 50 miliona prodatih primjeraka na tržištima širom svijeta u razdoblju od 55 godina i s 12 generacija modela. Dodavanjem modela Corolla Cross Toyota jasno pokazuje svoje ambicije probijanja na izuzetno konkurentnom tržištu vozila C segmenta u Evropi. Kompanija ima cilj godišnje prodati 400.000 primjeraka modela i ostvariti tržišni udio od 9% do 2025. godine.

 

 

 

Ovo je prvi model opremljen petom generacijom Toyotine hibridne električne tehnologije, koja garantuje više snage i manju potrošnju goriva. U ponudi su 1,8 i 2,0-litarski hibridni benzinski motori koji su posebno baždareni za bolju upravljivost, s bliskijom i prirodnijom vezom između načina na koji vozač upotrebljava gas i ubrzanja automobila. Dokazani dinamički kvalitet platforme GA-C dodatno doprinosi većem uživanju u vožnji.  Verzija s 1,8-litarskim motorom isporučuje se isključivo s pogonom na prednje točkovem dok se verzija s 2,0-litarskim motorom može naručiti s Toyotinim pogonom na sva četiri točka (AWD-i), koji je dodatno unaprijeđen i ima snažniji zadnji elektromotor koji se još bolje ponaša u krivinama i prilikom vučenja u stranu na podlogama s niskom nivoom prianjanja.

Datum objave: 16/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook