Naslovna > Teme > Na ulicama BiH

Najskuplji automobili

Na ulicama BiH

Najskuplji automobil koji se od prošle goine vozi na ulicama u Bosni i Hercegovini koštao je 228.636 KM (114.318 eura), što je iznos od 278 prosječnih plata …

Riječ o modelu Mercedes Benz 350 S koji je po narudžbi rađen specijalno za vlasnika čije je ime ostalo anonimno. Iz autokuće koja distribuira Mercedesova vozila rekli su da je ovaj model lična karta kupca koji je tražio da se sve uskladi sa njegovim karakterom od boje do ostalih performansi. "To je automobil premium segmenta, odnosno najluksuznija varijanta s aspekta onoga što je dostupno i što se proizvodi, a što se trenutno nalazi u ponudi", kazao je sagovornik, dodavši kako je to zapravo najluksuzniji model pomenutog proizvođača.

 

Mercedes Benz 350 S ali ovaj put sa nešto manje zahtjeva kupca, našao se i na drugom mjestu liste najskupljih automobila koji su kupljeni u BiH tokom prošle godine, a njegova cijena je iznosila 227.276 KM. Trće mjesto zauzeo je Land Rover koji je koštao 197.974 KM, a na četvrtom je opet Mercedes Benz S 350, ali sa cijenom od 189.647 KM.

 

Uprava za indirektno oporezivanje BiH raspolaže sa podacima da se u prvih deset najskupljih automobila koji su kupljeni u BiH borba vodi između modela branda Mercedes i Land Rover, između kojih se ističu i Masserati Ghibil 3.0 koji košta 168.831 KM a zauzima šesto mjesto i Audi RS 6 AVANT na sedmoj poziciji sa cijenom od 168.474 KM.

 

U prvih deset automobila, najjeftinije vozilo je Land Rover, čija je cijena bila 156.088 KM. Ovo su automobile koji se kupuju po narudžbi, ne predstavljaju se na malim tržištima tako da nije moguće da ih vidite ni u jednom salonu u BiH. Zanimljivo je napomenuti da u BiH skoro polovina stanovništva nema stalno zaposlenje, a oni koji rade mjesečno zarađuju u prosjeku 823 KM. Uprkos tome, prošle godine, samo u Kantonu Sarajevo, registrovano je 16.000 potpuno novih automobila.

Datum objave: 26/01/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook