Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Na visokom 2. mjestu

Kia Motors

Na visokom 2. mjestu

S više vozila nego ikada ranije na američkom tlu Kia Motors je nedavno doživila još jednu premosnicu. Ugledna kompanija J.D. Power je južnokorejskog diva krunisala za 2. najboljeg u studiji 2015 IQS (Initial Quality Study)…

Kijin rezultat u IQS studiji se popravio za čak 20 bodova u odnosu na prošlogodišnji, do tada najbolji Kijin rezultat. Tako se Kia popela 4 mjesta više i dospjela na 2. mjesto i zaostala je tek za luksuznim Porscheom od ukupno 33 automobilske marke i na 1. mjesto svih masovnih marki. Za Kijin uspon su najzaslužniji njeni bestseleri Soul i Sorento, dok su se ostali modeli Rio, Optima, Cadenza, Sportage i Sedona ( Grand Carnival na nekim tržištima) plasirali u Top 3 u svojim kategorijama.

 

“Vjerujemo da izvještaj J.D.Power ne ostavlja nikakve nedoumice o tome kako Kia proizvodi vrhunska vozila, a ti rezultati nas posebno raduju jer studija IQS zaista predstavlja glasove naših kupaca,” rekao je Michael Sprague, izvršni direktor u Kia Motors America i nastavio: “Kijin rast je jedna od najvećih priča o uspjehu u automobilskoj industriji, a iza nje stoje mukotrpan rad više hiljada članova tima širom svijeta i dugoročna strategija fokusiranosti na kvalitet, što u konačnici jača ugled marke i poboljšava iskustva vlasnika vozila Kia.” Kijina prodaja u SAD se više nego udvostručila u zadnjih 6 godina, između ostalog zahvaljujući izgradnji američke fabrike. Zato se marka polako, ali sigurno penjala po ljestvici J.D. Powerovih IQS godišnjih izvještaja.

 

Nakon što je Soul 2012. završio na 1. mjestu u svom segmentu Kia je u 2013. ušla među 10 najboljih. S pobjednicima Soulom i Sportagem Kia je u 2014. završila na 6. mjestu. Uz to je potrebno spomenuti da je Kijina fabrika u Georgiji, čija izgradnja je koštala 1,1 milijardu dolara, a gdje proizvode Sorento i Optimu, u ovogodišnjoj studij ostvarila svoj najbolji dosadašnji rezultat od svih fabrika u Sjevernoj Americi. Osim toga je fabrika Kwangju, gdje proizvode Soula, postala br. 1 u azijskopacifičkoj regiji. U svojih 29 godina postojanja godišnja studija J.D. Power IQS analizira mišljenja vlasnika vozila u 26 razreda. Vlasnici vozila ocijenjuju vozačko iskustvo, performanse motora i mjenjača i širok popis problema povezanih s kvalitetom unutar prvih 90 dana vlasništva.

Datum objave: 29/06/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook