Naslovna > Vijesti > Na zadnjem sjedištu gotovo niko ne koristi pojas

Bezbjednost u saobraćaju

Na zadnjem sjedištu gotovo niko ne koristi pojas

Prema nedavnom istraživanju došlo se do saznanja da se kod nas u 70 % slučajeva pojas na prednjem sjedištu veže, dok je samo 4 % onih koji koriste pojas kada se voze pozadi …

Za razliku od nas razvijene zemlje koje su uspostavile efikasan i održiv sistem upravljanja bezbjednošću saobraćaja nalaze se na vrhu liste po upotrebi osnovnih sistema zaštite u vozilu, dok se je kod nas situacija dosta gora. Sigurnosni pojasevi, vazdušni jastuk i dječija auto-sjedišta su osnovni sistem zaštite vozača i putnika u vozilu, a od 2006. u svim državama EU upotreba pojasa je obavezna, i to na svim sjedištima na kojima su ugrađeni pojasevi.
Nevezan putnik na zadnjem sjedištu posebno je opasan jer prilikom sudara ugrožava i sebe i druge u vozilu, a upotrebom sigurnosnog pojasa te posljedice je moguće izbjeći.

 

U Izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjem sjedištu, smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 40 do 50 %, dok za putnike na zadnjem sjedištu taj procenat iznosi između 25 i 75 %. Kada dođe do saobraćajne nezgode, osnovni zadatak zaštitnog sistema - pojasa ili dječijeg auto-sjedišta je da zadrži tijelo vezano u sjedištu i time umanji povrede po tijelo čovjeka ili djeteta. Veći procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva će smanjiti broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, naglasila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Datum objave: 26/12/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook