Naslovna > Vijesti > Najavljen Renault Megane R.S. Trophy Kup

U takmičarskom duhu

Najavljen Renault Megane R.S. Trophy Kup

U ponedjeljak je na Grobniku održan prvi službeni susret organizatora i učesnika budućeg Renault Megane R.S. Trophy kupa...

Uz podršku Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) te Sportskog auto i karting saveza Srbije (SAKSS), glavni organizator kupa Aleksandar Rajkov predstavio je buduće međunarodno takmičenje koje će se sljedeće tri godine (2020.-2022.) voziti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Riječ je o kup takmičenju u kojem će učesnici iz svih navedenih zemalja voziti identične Renault Megane R.S. Trophy automobile od 300 KS, čime će ovo biti uvjerljivo najatraktivniji i najbrži kup u istoriji ovih prostora.


Posebnu draž i takmičarsku neizvjesnost dat će mu velik broj vozača iz regije. Očekuje se da se na svakoj trci pojavi između 20 i 25 vozila. Vozit će se najmanje 12 trka tokom sezone, podijeljeno na šest takmičarskih vikenda. Kup će se voziti u Zagrebu, na Grobniku, u Banja Luci, Novom Sadu te Beogradu na legendarnom Ušću uz opciju dodataka u vidu zvučnih staza poput Hungaroringa, Slovakiaringa i sličnih.
Organizator takmičenja je Auto klub Star Racing iz Fažane koji je zahvaljujući uvozniku Renault Nissan Hrvatska d.o.o. dobio posebne uslove nabavke ovih jedinstvenih vozila kako bi se u takmičenje uključio što veći broj vozača. Za eventualno financiranje brine se UniCredit Leasing koji je osigurao posebno povoljnu liniju leasinga za sve zainteresirane za nabavku takmičarskih Trophy vozila.


„Potencijalni vozači su oduševljeni danas viđenim Renault Megane R.S. Trophy vozilom na Grobniku te se ovim putem zahvaljujem svima koji su nazočili predstavljanju novog Kupa. Istaknuo bih i dobru suradnju s tvrtkom UniCredit Leasing Croatia d.o.o., odnosno sgospodinom Bogdanom Drakulićem, kojem i ovim putem zahvaljujem na realizaciji. Moram spomenuti i da je HAKS podržao ovaj veliki projekt, uz nazočnost člana Upravnog odbora gospodina Miroslava Krpana. Isto tako s ponosom mogu izjaviti da će Alpe-Adria Kup biti zaista međunarodno natjecanje, jer smo i u pisanoj formi dobili podršku gospodina Staniše Lazarca, predsjednika SAKSS-a te da će iz Srbije i Crne Gore u Kupu učestvovati minimalno 10-ak vozača“, istakao je predsjednik „AK Star Racing“ Aleksandar Rajkov.


Kao što smo već spomenuli, riječ je o Renualt Megane R.S. Trophy modelu, motor je od 1.8 litara s potpuno novim turbo punjačem i ručnim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa. Snaga motora je 300 KS, obrtni moment 400 Nm, za prijenos snage na podlogu brine vrhunski Torsen diferencijal, dok su za sigurno zaustavljanje zadužena Brembo kliješta koja stiskaju Bi-metal narezane diskove. Posebnost Trophy-a je 4Control sistem upravljanja zadnjomosovinom, još dodatno spuštena karoserija te modifikovan Cup ovjes u odnosu na „normalni“ Megane R.S. Ubrzanje od 0-100 km/h obavlja za svega 5.7 sekundi, a pojurit će do maksimalnih 260 km/h. Sve navedeno jasno govori da nas čekaju vrlo uzbudljive tri sezone vrhunskih borbi na stazama širom regije.

Datum objave: 10/07/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook