Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Najavljeno proširenje game Fiat proizvoda

Stellantis

Najavljeno proširenje game Fiat proizvoda

Stellantis je najavio izlazak na tržište nove generacije vozila, čija proizvodnja počinje u istorijskoj fabrici grupe Stellantis u komuni Hordain, blizu Valansjena u sjevernoj Francuskoj. Jedan je Fiat miniven, drugi je Fiat Professional lako/srednje komercijalno vozilo...

Oba nova modela će biti dostupna i sa SUS (sa unutrašnjim sagorjevanjem) motorom i 100% električnim pogonom (Električno vozilo na baterije). Specifično, motori s unutrašnjim sagorjevanjem će pokretati dizel, upareni sa ručnim ili automatskim mjenjačem. Lako komercijalno vozilo će biti dostupno u tri konfiguracije – kombi, pikap i kabina sa platformom, kako bi se zadovoljile sve potrebe profesionalnog transporta. Oba vozila su takođe zasnovana na EMP2 platformi, modularne prirode, što omogućava zadovoljavanje specifičnih potreba na različitim tržištima, prilagođavajući se veoma različitim modelima i segmentima. Ista platforma se takođe koristi za modele Peugeot Expert i Traveller, za Citroën Jumpy i SpaceTourer i za Opel/Vauxhall Vivaro i Zafira Life.

 

 

 

 

 


U francusku fabriku se vraćaju dva italijanska brenda koji su pravili neke od svojih čuvenih modela tamo: skupocjeni Fiat Ulysse MPV, koji se proizvodio između 1994. i 2002. godine i komercijalno vozilo Fiat Scudo, koje se pravilo između 1996. i 2016. Otvorena 1992. kao rezultat istorijskog zajedničkog poduhvata između tadašnjih grupacija Fiat i PSA 1978. godine, industrijski kompleks će biti „kolevka“ dva nova modela brendova Fiat i Fiat Professional, koji su spremni da se suoče sa izazovima nove, sve održivije i ekološkije gradske mobilnosti. Inspirisani uspehom svojih prethodnika, dva nova modela će nositi nazive Fiat Ulysse i Fiat Professional Scudo. Proširiće game brendova iz Torina, predstavljajući rešenje nultih emisija koje cilja velike porodice, tržište vozila za rekreaciju, lične vozače, profesionalce i prodavce. Štaviše, poznatim i pouzdanim verzijama oba vozila sa SUS motorima se pridružuju inovativni 100% električni modeli, koji će sigurno privući veliku pažnju javnosti. Nova generacija brendova Fiat i Fiat Professional je stoga odgovor na aktuelnu tranziciju ka mobilnosti bez emisija. Specifično, uz rastuću upotrebu komercijalnih vozila u gradskim sredinama – delimično zbog povećane potrebe za onlajn uslugama dostave, ova vozila će značajno doprineti smanjenju emisija u gradovima. Takođe, putničke verzije će omogućiti porodicama da uživaju u „zelenom“ aktivnom stilu života, koristeći prednosti inovativnih visokotehnoloških uređaja, izvanrednog nivoa komfora i prostora koji su najbolji u segmentu i naprednih bezbednosnih funkcija. Narudžbe za Fiat Professional Scudo će početi da se primaju u glavnim zemljama između kraja ove i početka sledeće godine, dok će Fiat Ulysse biti dostupan u prvom kvartalu 2022. Grupa Stellantis već igra vodeću ulogu u ovom kontekstu, što je dokazano njenom neprikosnovenom dominacijom na evropskom tržištu komercijalnih vozila i njenom jasnom namjerom da postane svjetski lider u električnim komercijalnim vozilima. Istovremeno, grupa teži strategiji sveukupne elektrifikacije, kako bi pružila svojim kultnim brendovima uzbudljiva, napredna vozila, koristeći i sopstvenu stručnost i partnerstva/zajedničke poduhvate kako bi razvila napredne tehnologije po pristupačnim cjenama. Tokom sljedeće tri godine, put ka elektrifikaciji komercijalnih vozila će se proširiti na sve proizvode i regione, uključujući i ponudu kombija koje će pokretati hidrogenske gorive ćelije do kraja 2021. Do 2030. godine, Stellantis vozila sa niskom emisijom štetnih gasova trebalo bi da čine više od 70% prodaje u Evropi i preko 40% u Sjedinjenim Državama, pri čemu se do 2025. očekuju investicije u vrijednosti od preko 30 milijardi evra u elektrifikaciju i razvoj softvera.

Datum objave: 01/02/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook