Naslovna > Tehnika > Najbezbjedniji automobili godine

Euro NCAP

Najbezbjedniji automobili godine

Euro NCAP, odnosno Evropski program procjene novih vozila je proglasio najbezbjednije automobile za 2018. godinu i to u tri klase...

Kada je u pitanju klasa “malih porodičnih automobila” za najbezbjedniji je proglašena nova generacija Mercedesove A klase. Ovaj hatchback je dobio ocjenu od 96% za zaštitu odraslih putnika, 91% za zaštitu djece i 92% za zaštitu pješaka. Takođe A klasa je dobila 75 od 100 % za bezbjednosne aktivne sisteme, čime je zasluženo postala najbolje ocjenjen automobil u ovom segmentu na Euro NCAP testu.

 


Na prvom mjestu, kada su u pitanju “veliki porodični automobili” našao se Lexus ES, koji je ostavrio 91% za zaštitu odraslih putnika, 87% za zaštitu djece i 90% u oblasti zaštite pješaka. U segmentu bezbjednsoih sistema vozila, ovaj model odnosi 2% više od Mercedesa. Lexus se takođe može pohvaliti još jednom “medeljom” i to za najbezbjedini električni model, a titulu je ponio ES 300h. Inače ovo je prvi put da Euro NCAP dodjeluje nagradu u ovom segmentu.
Treća klasa koju je Euro NCAP ocjenjivao u pogledu bezbjednosti jeste “velika off-road vozila”, gjde je titulu najboljeg dobio Hyundai sa svojim Nexo modelom. Ovaj krosover je dobio ocjenu od 94% za zaštitu odraslih putnika, 87% u oblasti zaštite dece i 67% u oblasti zaštite pješaka, dok su njegovi bezbednosni sistemi dobili ocenu od 80%, što mu je donijelo 5 zvjezdica.“Tokom ove godine smo uveli nekoliko novih testova”, rekao je generalni sekretar Euro NCAP organizacije, Majkl vanRatingen. “Ovogodišnji pobjednici jasno demonstriraju da proizvođači automobila teže ka najvišim standardima u oblasti zaštite putnika i pešaka, a Euro NCAP je tu da im ukaže na nedostatke”, dodao je on.

Datum objave: 17/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook