Naslovna > Komercijalna vozila > Najbezbjedniji pick-up na svijetu
FOTO GALERIJA (14)

Ford Ranger

Najbezbjedniji pick-up na svijetu

Nova generacija Ford Rangera napredovala je na svim poljima, a najviše u segmentu bezbjednosti što je potvrđeno i na Euro Ncap testu gdje je dobila maksimalnih pet zvjezdica...

Velika pick-up vozila neizostavan su dio američke kulture. Amerikanci iz vole zbog njihove robusnosti, multifunkcionalnosti, snažnih agregata, te raskošnih vučnih, ali i off-road mogućnosti. Pick-up je prema američkom shvatanju automobil za sve, koji ravnopravno može da posluži za večernji izlazak, za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i šopinga, ali i kao punopravna radna mašina spremna da povuče i do nekoliko tona tereta.

 

Te kvalitete odnedavno počinju i prepoznavati i Evropljani, pa je shodno tome sve više proizvođača automobila koji u svom programu imaju po jedan ovakav automobil tipski namijenjen za evropsko tržište. Najnoviji igrač u pick-up klasi nakon novog Volkswagen Amaroka, te redizajnirane Nissan Navare i Toyote Hilux jeste Ford Ranger.
Mada je poznato da američki Ford ima svoje tvornice širom svijeta, veoma zanimljivom se čini činjenica da se Ranger za potrebe Evrope, ali i Afrike te Bliskog istoka proizvodi u Južnoafričkoj Republici, u gradu Pretoriji. Interesantno je i činjenica da je ovaj Fordov automobil dizajniran i razvijen u Australiji, još jednom kontinentu gdje su pick-up vozila izuzetno popularna.


Ford Ranger za 2012. godinu je u potpunosti novi automobil, sa novorazvijenom šasijom i karoserijom, ali i dva nova dizela agregata za koje proizvođač tvrdi da su tiši i ekonomičniji od 2.5-litarskog prethodnika (143 KS). Dakle ponuda motora zasniva se na 2.2-litarskom TDCi četvorocilindrašu koji razvija 150 KS i 375 Nm, te većem 3.2-litarskom TDCi petocilindrašu sa maksimalnim potencijalom od 200 KS i 470 Nm. Obadva agregata dostupna su sa šestostepenim manuelnim i automatskim mjenjačem. Za manji motor Ford navodi prosječnu potrošnju od 8,6 litara, dok je prosjek veći za 10 litara. Fordov pick-up je dostupan u tri karoserijske izvedbe sa najmanjom (Single Cab), broj većom (Double Cab), te veoma prostranom (Extra Cab) kabinom sa dva punopravna reda sjedišta.

 

Tovarne mogućnosti Rangera su takođe unaprijeđene. Njegova maksimalna nosivost koja se kreće u rasponu od 1.152 do čak 1.309 kilograma, koliko tereta može da ponese Single Cab verzija. Kao kod svih pick-up vozila zadnje vješanje je izvedeno sa lisnatim oprugama, koje narušavaju udobnost vožnje, ali povećavaju tegljačke mogućnosti vozila i njegovu nosivost. Raskošan tovarni prostor obložen je tvrdom plastikom koja štiti lakirane površine od oštećenja, ali i olakšava utovar tereta, te čišćenje sanduka. Za respekt su i vučne sposobnosti Rangera, koji može da povuče prikolicu tešku čak 3,35 tona.

 


Sledeći bitan elemenat kojim se mjeri kvalitet svakog pick-up vozila, pa i Rangera su njegove terenske mogućnosti. Zahvaljujući snažnom pogonskom potencijalu koji se zasniva na već pomenutim dizela agregatima, ultračvrstoj šasiji, te opcionom 4x4 pogonu Ranger je sposoban da savlada i najizazovnije puteve. Nakon snijega, kamena i blata, sa Rangerom se bez ikakvog straha možete zaputiti i kroz vodene prepreke do 80 cm dubine. U Fordu ističu da je ovaj rezultat za 10 cm, bolji od najboljeg rezultata koji nude serijski konkurentski modeli. Ovakav vodeni gaz omogućen je podizanjem usisa na vrhu motornog prostora, te ugradnjom posebnog prelivnika koji odvodi vodu nakon što ista uđe u usisni sistem.

 

Minimalni klirens vozila je 23,2 centimetra s tim da se isti može povećati profilom guma. Kao poseban kvalitet ovog vozila Ford ističe novi sistem elektronske kontrole proklizavanja i raspodjele obrtnog momenta koji u djeliću sekunde prebacuje pogonski potencijal na točkove, koji ostvaruju najbolji kontakt sa podlogom. Da je veoma savremen proizvod Ranger potvrđuje elektronskim sistemom blokade diferencijala, koja olakšava rukovanje i smanjuje mogućnost oštećenja pogonskog sklopa. Da je uistinu prava novost na tržište Ranger je potvrdio i na Euro Ncap testu sigurnosti. Naime Fordov pick-up je prvi model u klasi koji je dobio pet zvjezdica za sigurnost, te tako postao najbezbjedniji pick-up na svijetu.

Datum objave: 15/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook