Naslovna > Teme > Najbolje od najboljih u Blenheimu

Salon Prive

Najbolje od najboljih u Blenheimu

Salon Prive će ugostiti brojne futurističke hiperautomobile sa hibridnom i električnom tehnologijom...

Poznate brendove Lotus, Ferrari i Koenigsegg predstavljaće Evija, SF90 Stradale i Gemera. Evija je prvi Lotusov potpuno električni automobil sa pogonom na sva četiri točka koji raspolaže sa 2000 KS i sposoban je razviti brzinu veću od 320 km/h. Sa druge strane, SF90 Stadale je prvi Ferrarijev model sa električnim pogonom, ali njegova električna jedinica predstavlja dio hibridnog sklopa sa benzinskim turbo agregatom.

 

 

 

Koenigsegg Gemera je za razliku od njih potpuno drugačija. Prozvana prvim svjetskim „mega GT“ modelom, Gemera raspolaže sa četiri mjesta u kabini, a pokreće je dvolitarski trocilindraš koji omogućava sprint do „stotke“ za oko dvije sekunde. Pored svih ovih poznatih imena u svijetu automobilizma u Salon Prive se smjestio Aspark Owl, prvi japanski potpuno električni hiperautomobil izrađen u Torinu u saradnji sa kompanijom Manifattura Automobil Torino, koja je zaslužna za izradu novog Stratosa. Ovaj japanski hiperautomobil može postići brzinu od 96 km/h za samo 1.62 sekunde. Anonimnom Japancu se pridružuje i još jedan „debitant“- Tushek TS-900 iz Slovenije. Za razliku od japanskog kolege, TS-900 nije potpuno električan, nego hibridni model, sa 4,2-litarskim V8 agregatom u zadnjem dijelu uparenim sa dva elektromotora na prednjim točkovima.

 

 

 

„Tehnologija upakovana u narednu generaciju performansnih vozila je zaista nevjerovatna i veoma smo ponosni što je toliki broj proizvođača odlučio predstaviti svoje kreacije kod nas“, izjavio je direktor Salon Prive David Bagley. „Hibridni i električni pogonski sklopovi su naša budućnost, a činjenica da Ferrariju, Lotusu i Koenigseggu možemo poželiti dobrodošlicu u palatu Blenheim, kao i mnoštvu drugih proizvođača, potvrđuje da su pred nama veoma uzbudljiva vremena u svijetu performansnih automobila“ istakao je Bagley.

 

On je za kraj dodao kako vjerovatno nigdje drugo posjetioci neće moći vidjeti ovako širok spektar automobilske istorije i tehnologije.

Datum objave: 11/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook