Naslovna > Automobili > Bentley > Continental > Najdinamičniji Bentley ikada

Bentley Continental GT Speed

Najdinamičniji Bentley ikada

Nakon brojnih tehnoloških podešavanja, Bentley je predstavio Continental GT Speed, model koji najbolje opisuje DNK brenda kroz vrhunske performanse uz W12 motor i maksimalnu udobnost i luksuz koji su oduvijek bili sinonim za britansku kompaniju...

Bentley je otkrio svoj kako su ga nazvali najdinamičniji automobil u 101-goidšnjoj istoriji britanske marke, a riječ je o trećoj generaciji Continental GT Speed modela. Novi Speed model nalazi se na vrhu Continental GT ponude, dodajući više snage i performansi, kao i povećavajući potencijal upravljanja GT-om odvajajući ga tako od ostalih Continental GT modela. Kao i ostatak Bentleyevih najnovjih modela sa oznakom Speed, i novi Continental GT Speed dobio je podešenu verziju 6,0-litarskog V12 motora, koji proizvodi 650 KS i 900 Nm obrtnog momenta.

 

 


Velika snaga šalje se na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog mjenjača, tako da će Britanac uprkos velikoj masi vozila (2,244 kg za standardni Continental GT), ubrzavati od 0-100 km/h za samo 3,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 335 km/h. Da bi se Continental GT Speed zaustavio u što kraćem vremenskom roku, opciono su dostupni karbonsko-keramički kočioni sistem. Automobil zadržava Bentleyjev sistem promjenjive zapremine, koji pod određenim uslovima može da ugasi polovinu od svojih 12 cilindara motora kako bi poboljšao svoju efikasnost.

 

Bentleyjevi inženjeri opremili su Speed-ovu šasiju sa četiri nova tehnološka dijela kako bi zadržali dodatnu snagu i učinili automobil privlačnijim za vožnju. To uključuje elektronski diferencijal sa ograničenim proklizavanjem na zadnjoj osovini radi veće prilagodljivosti gasa. Pridružio mu se i elektronski sistem upravljanja svih točkova za dodatno poboljšanje okretnosti. Pri malim i srednjim brzinama zadnji točkovi se okreću u suprotnom smjeru od prednjih, dok se pri većim brzinama okreću u istom smjeru kao i prednji točkovi kako bi se poboljšala stabilnost. Aktivni sistem pogona na sva četiri točka ponovo je kalibrisan u svim režimima vožnje, za šta brend kaže da doprinosi uočljivoj promjeni karaktera u odnosu na standardni Continental GT. Na vrhu svega, nalazi se Speed-ovo prilagodljivo vazdušno oslanjanje sa tri komore i 48-voltna aktivna ,,anti-roll“ tehnologija, čime je omogućen maksimalni potencijal u zavojima, ali bez uticaja na udobnost.


Sa vanjske strane mnoštvo karakteristika i opcija imaju svoj prvi nastup na Continentalu GT Speed. Tu je novi set 22-inčnih aluminijumskih naplataka, prednja maska je crne boje, a ,,Speed“ oznake na karoseriji podsjećaju da se radi o vrhu ponude kada je u pitanju Continental GT. Unutrašnjost je takođe dobila još jedinstvenih oznaka za vodeći model, sa puno potencijala za personalizaciju. Postoji 15 glavnih i 11 sekundarnih boja kože, dok unutrašnjost karakteriše dvobojna kombinacija kože i alcantare, koja je primijenjena i na upravljaču. Centralna konzola dobila je standardno Piano crnu boju, ali naravno, budući kupci mogu da biraju između niza različitih završnih obloga od drveta, uz brojne druge mogućnosti personalizacije.


Bentley još uvijek nije potrvrdio cijenu, ali s obzirom da standardni Continental GT  kreće od 159,900 funti, značajno povećanje cijene modela sa oznakom Speed biće neminovno, pa će najdinamičniji Continental GT Speed koštati možda i preko 180,000 funti kada se pojavi u prodaji ovog ljeta.

Datum objave: 24/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook