Naslovna > Automobili > BMW > Serija 3 > Najjače od „trojke“
FOTO GALERIJA (11)

BMW M340i xDrive

Najjače od „trojke“

Do dolaska novog M3 modela najjača serijska verzija nove „trojke“ nosi oznaku M340i. Pogonjena je trolitarskim benzinskim motorom sa 374 KS i 500 Nm. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h trebaju joj samo 4,4 sekunde…

 

Pogonski najmoćnija verzija aktuelne sedme generacije BMW 3 pogonjena je sa rednim šestocilindarskim motorom, koji je kombinovan sa osmobrzinskim automatskim mjenjačem i xDrive pogonom na sve točkove. Trolitarski benzinac raspolaže sa 374 KS i 500 Nm obrtnog momenta, što je za 48 „konja“ i 50 Nm više nego kod prethodnika. Novi motor dobio je i poboljšane turbopunjače, novi katalizator i potpuno drugačiju elektroniku. Ova unapređenja su u praksi donijela i određenu dinamičku prednost, koja se ogleda u činjenici da novi M340i od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,4 sekunde, odnosno za čak pola sekunde brže nego do sada. Najveća brzina elektronski je limitirana na 250 km/h, ali u BMW-u ističu da aktuelni model značajno brže dolazi do svog maksimuma. Osim veće pogonske snage značajnu prednost novom M340i u ostvarivanju dinamičnijih performansi donose i 55 kilograma manja masa i unaprijeđena aerodinamika sa koeficijentom otpora vazduha od samo 0,26. Kada je riječ o dinamici vožnje BMW ističe da aktuelni M340i nudi bolji sklad između sportskih performansi i uzorne udobnosti, za šta je dobrim dijelom zaslužan i idealan raspored mase između osovina sa odnosom 50:50%.

 

 

Vanjski dizajn najsnažnije verzije „trojke“ osjetno je dinamičniji u odnosu na standardne modele. Sportska agresivnost se sprijeda ogleda u najsavremenijim Full LED svjetlima, novom braniku sa većim otvorima za dovod svježeg vazduha, a tu je i drugačija maska hladnjaka sa sivim okvirom. Na bokovima se ističu kontrastni sivi retrovizori, a tu su i prošireni pragovi, odnosno 18-inčni alu naplaci u M stilu. Najupečatljiviji detalj pozadi su šestougaoni izduvni otvori, najveći koji se mogu serijski dobiti na aktuelnoj „trojki“. BMW M340i xDrive je kupcima dostupan kao limuzina ili karavan, a cijena najpovoljnijeg modela startuje od 61.95 eura pa naviše.

 

 

 

PREMIJUM ENTERIJER

 

Enterijer je manje-više isti kao i u ostalim bolje opremljenim modelima 3, a u prvom planu su trokarki upravljač sa M oznakom, stilizovana ručica automatskog mjenjača, kožom obložena sjedišta i digitalni sportski instrumenti. Kvalitet izrade je na visokom nivou, a kao kvalitet više u BMW-u ističu i visok stepen udobnosti.

 

Datum objave: 14/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook