Naslovna > Automobili > Audi > RS3 > Najjači serijski kompakt u klasi
FOTO GALERIJA (11)

Audi RS3 Sportback

Najjači serijski kompakt u klasi

Sa novim RS3 Sportbackom, koji raspolaže sa okruglo 400 KS, Audi je podigao standarde u klasi sportskih kompakta na do sada najviši nivo…

Nakon standardnih verzija redizajniranog A3 i sportske limuzine RS Sedan, koja je predstavljena na sajmu automobila u Parizu, Audi je otkrio i novi RS3 Sportback. Dvije najjače i najbrže „trojke“ dijele istu pogonsku osnovu, novi 2.5-litarski benzinski motor sa 400 KS, sa sedmostepenim S-Tronic automatskim mjenjačem sa dva kvačila i quattro pogonom. Petocilindrični „turbo“ raspolaže sa 33 KS i 15 nm više nego do sada. Maksimalnih 480 nm razvija u širokom rasponu od 1.700 do 5.850 obrtaja, što omogućava vrhunske performanse. Od 0 do 100 km/h potrebna je samo 4,1 sekunda, 0,2 manje nego kod prethodnika. Najveća brzina je elektronski limitirana na 250 km/h. Po zahtjevu kupca to ograničenje se može povećati na 280 km/h. Kao jedini ozbiljan konkurent RS3 Sportbacku nameće se Mercedes AMG 45 sa 381 KS i 475 nm. Podsjećamo da njemu za ubrzanje od 0 do 100 km trebaju 4,2 sekunde, 0,1 više nego najmoćnijem Audijevom kompaktu.

 

 

Mada vrhunski sportski automobili, Ford Focus RS i BMW 140i sa motorima od 349, odnosno 340 KS, osjetno su slabiji i ne mogu adekvatno parirati Audiju i Mercedesu. U odnosu na standardni A3 Sportback, RS model ima 25 milimetara niže vješanje, a opciono se nudi sa elektronski kontrolisanim amortizerima promjenjive tvrdoće „RS sport plus vješanje“. Kako bi vještim vozačima bio omogućen maksimalan užitak u sportskoj vožnji, ponuđena je mogućnost potpunog isključenja ESP-a. Dok radi, ovaj sistem je zadužen da besprimjetno „pegla“ krivine i održava visok nivo stabilnosti. Vozaču se nude tri mogućnost elektronskog podešavanja rada motora, nožnih komandi, upravljača, mjenjača i vješanja: Comfort, Auto i Dynaimc. Svaki od režima prati i specifičan zvuk, koji dolazi iz dvostrukih izduvnih cijevi. Prednji trag točkova kod RS-a je širi za 20, a zadnji za 14 mm u odnosu na A3. Standardne gume su 19-inčne, dimenzija 235/35, a opciono se mogu dobiti šire i niže - 255/30. Premijera RS3 Sportbacka je održana na sajmu automobila u Ženevi.

 


Motor
U odnosu na prethodnu verziju novi 2.5-litarski petocilindrični Audijev motor je čak 26 kilograma lakši. Za tu činjenicu može da zahvali obilnijoj upotrebi aluminijuma u njegovoj izradi. U cilju osnaživanja i unapređenja performansi dobio je dvostruki sistem ubrizgavanja goriva, sa direktnim i indirektnim ubrizgavanjem. Ova kombinacija je izvedena kako bi se poboljšalo sagorijevanje goriva i smanjile čestice u izduvnim gasovima. Motor ima i Audi Valvelift sistem promjenjivog otvaranja ventila, koji omogućava superpreciznu pojedinačnu kontrolu rada svakog od dva izduvna ventila po cilindru.
 

Datum objave: 15/03/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook