Naslovna > Automobili > Citroen > C3 > Najljepši staklenik
FOTO GALERIJA (7)

Novitet – Citroen C3

Najljepši staklenik

Novi panoramski krov, više prostora u unutrašnjosti, kvalitetniji materijali i ekološki prihvatljivi motori neki su od najjačih aduta nove „trojke“...

Sedmogodišnji staž prve generacije Citroena C3, koja je prodata u čak dva miliona primjeraka, završava se u novembru tekuće godine. Tada u prodaju kreće nova, druga generacija Citroenovog aduta u klasi gradskih automobila, koja donosi niz novina na polju dizajna vanjštine i enterijera, ali i pregršt tehničkih novotarija. Najveća novost je svakako veliko vjetrobranskog staklo Zenith, koje se proteže gotovo do polovine krova i po kojem će novi C3 biti jedinstven automobil u klasi. Preglednost je fantastična, a pogled u nebo zagarantovan, kao uostalom i jedinstven doživljaj u vožnji.

 

 

 

 

Kvalitet ugrađenih materijala je bitno poboljšan, pa iz Citroena s pravom očekuju i zahtjevnije kupce, a posebno žena kojima bi se ovaj automobil trebao posebno dopasti. Od plemenitijih komponenti korištenih u opremanju unutrašnjosti treba spomenuti termički obrađene materijale, brušeni aluminijum te mnoštvo hromiranih i oku ugodnih detalja. U skladu sa aktuelnim trendovima konstantnog rasta C3 je devet centimetara duži i četiri širi u odnosu na prethodnika, zahvaljujući čemu nudi više prostora u unutrašnjosti, o čemu svjedoči i prtljažnik od 300 litara, koji je ostao sa prvog modela. Dakle sav dodatni prostor je utrošen na komforizaciju kabine.

 

 


Novi C3 će se proizvoditi u elitnim tvornicama u Francuskoj, u gradovima Aulnayu i Poissyu, kako bi se postigao visok nivo kvaliteta i podigla pouzdanost automobila na najviši mogući nivo. Motori su još uvijek nepoznanica, a ono što se zna je da će novi C3 imati jedan trocilindrični benzinac te superčisti HDi FAP agregat, sa veoma niskom emisijom CO2 i malom prosječnom potrošnjom. Šlag na tortu dolazi u vidu moćnih multimedijalnih poslastica, koji će između ostalog uključivati RD4 mp3 sisteme, USB konektor, iPodom kompatibilnost, Bluetooth, navigaciju... O cijenama još uvijek nije bilo ni riječi, ali nakon svega nabrojanog treba očekivati da će se novi C3 i na taj način dobro distancirati od uspješnog prethodnika, koji nakon sedam godina odlazi u zasluženu penziju.

Datum objave: 29/07/2009
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook