Naslovna > Automobili > Citroen > C1 > Najmanji gradski automobil

Predstavljamo – Citroen C1

Najmanji gradski automobil

Citroen C1 svojim dimenzijama spada u klasu malih, gradskih automobila, ali je svojim unutarnjim dimenzijama i ponudom prostora oduvijek odudarao od konkurencije

Ovaj najmanji model marke Citroen znao je kako sačuvati adute koji su ga doveli do uspjeha na svjetskoj razini, nakon više od 6 godina i s više od 620 000 kupaca. Može prevesti do 4 odrasle osobe i ponuditi im izdašnu količinu mjesta, kako na prednjim sjedalima, tako i na stražnjim. Time novi Citroen C1 zadržava svoje kompaktne dimenzije (3,44 m dužine), a time i lakoću kretanja za provlačenje u prometu jer ovo vozilo ostaje jedno od najkraćih gradskih vozila na tržištu.

 

Osim kratkog promjera kruga okretanja upravljača (9,63 metra između pločnika), vozilo raspolaže brojnim pretincima koji su pomno raspodijeljeni na razini armaturne ploče, središnje konzole i vrata. Obim prtljažnika mijenja se ovisno o potrebama, a zahvaljujući preklopivoj stražnjoj klupi može ponuditi prostor od 139 litara sve do iznad 700 litara. Novi Citroen C1 dolazi s benzinskim motorom s tri cilindra koji može razviti 68 KS. S ručnim mjenjačem, novi C1 1.0i BVM osvaja uvijek najbolje rezultate u pogledu potrošnje te se nameće kao referenca u području zaštite okoliša : 4,3l/100km u mješovitoj vožnji i 99 g emisije CO2/km. Ovo vozilo postaje prvo vozilo marke Citroen s benzinskim motorom koje je uspjelo proći ispod granice od 100 g emisije CO2/km.

 


Novi C1 dobija na simpatičnosti i na osobnosti zahvaljujući novom prednjem dijelu s kraćim poklopcom motora. Premda svjetla zadržavaju svoj zaobljeni oblik, na razini odbojnika, koji u potpunosti redizajniran, pojavljuju se svjetla za maglu, a povrh svega dnevna LED svjetla, koja su još rijetkost u segmentu. Svjetlosni potpis vertikalnog dizajna specifičan za marku (DS3, C4 Aircross) neupitno naglašava karakter novog C1. Na stražnjoj strani, vozilo zadržava originalnost poklopca prtljažnika od stakla, a ‘dvostruki chevron’ i monogrami sada su modernizirani. Također, uveden je i novi dizajn ukrasnih poklopaca kotača od 14'' „NOTUS“ . Aluminijski naplatci od 14'' „RIFT“ sada su obnovljeni s jednim detaljem: poklopac središnjeg dijela naplatka odsada prikazuje nove chevrone!C1 privlačne je vanjštine, ali i unutrašnjosti. Simpatična kabina dopušta vanjskoj boji vozila da uđe u unutrašnjost. Donji dio armaturne ploče, središnja konzola i obloge na vratima prelaze sa sive na crnu čime se postiže veći sklad s bojom gornjeg dijela armaturne ploče. Kožni upravljač i mjenjač imaju novi dizajn. Presvlake sjedala na izvedbi Seduction dolaze u potpuno novoj tkanini, Orsai Multicolore, dok osnovna izvedba Attraction dolazi s tkaninom Nokimat Mistral.

 


Integriranje dnevnih LED svjetala predstavlja prvi uvid u potpis Marke ‘Créative Technologie’. Što se tiče udobnosti u vozilu, ponuda radija sada je obogaćena. Novi audio CD sistem s priključkom Connecting Box , ima prednost dekodiranja formata MP3, sadržava funkciju Bluetooth® te se s prikazom vremena stilski potpuno uklapa u armaturnu ploču. Sistem je opremljen USB i Jack utičnicama koje su smještene na donjem dijelu središnje konzole.Novi C1 dolazi i sa sistemom za pomoć pri parkiranju, dostupan u dodatnoj opremi. Kako bi se poboljšale cestovne performanse, vozilo je opremljeno servo upravljačem nove generacije, a amortizeri mu donose više živosti i bolju amortizaciju pri nižoj brzini. U pogledu opreme, novi CITROËN C1 uključuje brojne tehnologije koje čine gradske i izvangradske vožnje sigurnijima, kao što je ABS, zračni jastuci, sustav pomoći pri naglom kočenju (AFU), Isofix®, elektronička raspodjela sile kočenja te sustav elektroničkog nadzora stabilnosti vozila.

Datum objave: 14/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook