Naslovna > Automobili > BMW > Serija 2 > Najmoćniji miniven bavarskog proizvođača

BMW Serija 2 AT

Najmoćniji miniven bavarskog proizvođača

BMW će predstaviti novu generaciju Serije 2 Active Tourer miniven verzije, čije smo špijunske fotografije mogli vidjeti ranije, na osnovu kojih se mogu uvidjeti određena dizajnerska rješenja finalnog proizvoda. Međutim pitanje palete pogonskih jedinica ostaje neriješeno i do danas...

Na posljednjim špijunskim fotografijama od prije nekoliko mjeseci, na testnom modelu mogla su se vidjeti, završena produkcijska svjetla i karoserija, samim tim nameće se zaključak da je model već tada bio u odmakloj fazi razvoja. Međutim pitanje pogonskih sklopova ostaje idalje otvoreno, nema zvaničnih informacija na ovu temu, pa javnost može samo da se bavi špekulacijama. Najnovije glasine dolaze iz online sfere, naime „BMW Blog“ izvještava da bi nova generacija  Serije 2 AT mogla dobiti snažan plug-in hibridni sistem koji će se prodavati pod nazivom 230xe. Zamijeniće prethodni 225xe i oslanjaće se na 2,0-litarski benzinski agregat s turbopunjačem podržan električnim motorom. Kombinovana snaga navodno će iznositi oko 270 „konjskih snaga“ , što bi ga moglo pretvoriti u najmoćniju verziju miniven modela iz BMW-a.

 

 

 

 

 


Trenutno kod prethodnika ovog modela, 225xe, ispod poklopca motora nalazi se 1,5-litarski trocilindrični agregat u kombinaciji sa malim električnim motorom ukupne snage sistema od 224 KS. Ovaj model koristi šestostepeni automatski mjenjač, ali očekuje se da će novi 230xe i ovdje dobiti izmjene te će se kod njega, snaga na točkove prenositi novim 8-stepenim „automatikom“. Iz istog, online  izvora „BMW Blog“, dolaze informacije i o ponudi u paleti pogonskih jedinica, gdje će kupci moći birati između četiri opcije. Ponuda će sadržavati benzinske 218i (155 KS), 220i (178 KS) i 223i (200 KS) agregate , a posljednja dva imaju blago hibridnu tehnologiju, što se tiče dizela, jedini u oinudi biće 218d motor sa 148 KS. Za sada nema informacija kada bi se ovaj model mogao naći na tržištu, te koliko kupci morati izdvojiti novca za njega.

Datum objave: 09/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook