Naslovna > Automobili > Dacia > Sandero > Najpopularniji u Evropi u julu 2021. godine

Dacia Sandero

Najpopularniji u Evropi u julu 2021. godine

Mali hatchback model rumunskog proizvođača automobila najpodavanije je vozilo na starom kontinentu u mjesecu julu ove godine, ostavivši iza sebe jaku konkurenciju...

Dacio Sandero je u julu iza sebe ostavio Volkswagenov popularni model Golf, koji je inače najprodavaniji evropski automobil. Iako na prvi pogled ovaj podatak možda djeluje iznenađujuće, Dacijin hatchback ipak nije slučajno odnio ovu titulu. Pod pritiskom pandemije COVID-19 i krize sa nedostatkom čipova na svjetskom tržištu, proizvođači automobila suočavaju se sa otežanim uslovima već duži period. Dok kupci sa ograničenim budžetom traže više ekonomičnije i pristupačnije opcije, koje su omogućile Daciji Sandero da zablista kao kralj prodaje u julu 2021.

 

 

 

 

 

Ukupna prodaja novih automobila pala je za 24% nakon četiri mjeseca uzastopnog rasta u 2021. godini. Ova promjena pokazuje smanjenje interesa i mogućnosti kupovine potpuno novih automobila. Tako je ovakvo tržište omogućilo budžetski prihvatljivijoj Daciji Sandero da zasija kao pristupačan novi automobil za kupce sa manjim prihodima. Treba naglasiti i da ovo nije prvi put da Dacia Sandero zabilježi više prodanih primjeraka za jedan mjesec od Volkswagenovog Golfa. U prvim mjesecima nakon pojavljivanja na tržištu 2008. godine, Sandero je bilježio odlične rezultate prodaje i često nadmašivao konkurenta iz Njemačke, ali Rumuni ipak nisu mogli da zadrže ovaj trend na duže staze, pa je Golf ponovo preuzeo i nastavio dominaciju. Takođe hatchback modeli su i dalje najprodavaniji automobili u Evropi, i sa 4 od 5 vodećih mjesta, najbolje prikazuju koliko im povjerenje ukazuju kupci. Međutim, iako su izgubili prvu poziciju za mjesec Juli, u Volkswagenu nemaju pretjeranih razloga za paniku, prije svega razlika koliko su zaostali iza Sandera je manja od 1000 primjeraka, što predstavlja minimalan i dostižan zaostatak. Takođe, njemački proizvođač automobila ima 3 od 5 najprodavanijih modela u Evropi za ovaj period, što pokazuje da njegovi proizvodi proizvodi generalno bilježe ogromnu prodaju, čak i u ovim izazovnim vremenima. Važno je napomenuti i da je Toyota Yaris uspjela osigurati mjesto broj 3 na ovoj listi, odmah iza VW Golfa.

Datum objave: 31/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook