Naslovna > Automobili > Volkswagen > I.D. Serija > Najprodavaniji u Evropi u oktobru

Volkswagen ID.3

Najprodavaniji u Evropi u oktobru

Okretanje ka električnim automobilima u Volkswagenu već daje značajne rezultate, a to najbolje potvrđuju prodajni rezultati ID.3 modela u Evropi...

Evropsko tržište automobila još uvijek se bori sa posljedicama izazvanim pandemijom virusa korona. U oktobru je prodaja opala za 7% u odnosu na prethodnu godinu, te je prodato ukupno 1,13 miliona vozila. Ipak, u kategoriji elektrifikovanih automobila stvari su znatno drugačije. Naime prodaja je porasla za 153% u odnosu na prošlu godinu što znači ukupno 302,587 isporučenih jedinica, što je po drugi put nešto bolji prodajni rezultat od dizelskih motora. Od toga, 71,800 automobila pripada kategoriji potpuno električnih automobila, koja bilježi rast od 197% u odnosu na godinu ranije.

 

 


Jedan od novijih predstavnika električnih automobila je i nedavno predstavljeni Volkswagen ID.3, koji već sada bilježi odlične prodajne rezultate. ID.3 je za mjesec oktobar izbio na prvo mjesto kao najprodavaniji električni automobil u Evropi. Sa 10,590 primjeraka ID.3 je izbio na prvu poziciju kada su u pitanju električni automobili te tako potisnuo Renaultovog Zoe modela na drugu poziciju. Za titulu najprodavanijeg električnog automobila u evropi (29. u svim kategorijama) ID.3 može dobrim dijelom zahvaliti preduzećima i njihovom voznom parku. Više od polovine prodatih primjeraka odlazi upravo u ove kompanije. 

Datum objave: 27/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook