Naslovna > Teme > Najsigurniji automobili
FOTO GALERIJA (7)

Euro NCAP

Najsigurniji automobili

Od sedamdeset testiranih automobila u 2017. godini na EURO NCAP testu pojedinačno najbolji rezultat je ostvario novi Volvo XC60…

Na izmaku 2017. godine Evropska agencija za istraživanje bezbjednosti automobila, Euro NCAP, sumirala je prošlogodišnje rezultate. Naime, pod njenim okriljem 2017. godine je testirano 70 modela automobila, od kojih je čak 40 dobilo maksimalnih pet zvjezdica. U okviru testiranja svi automobili su morali proći četiri različita ispita: frontalni i bočni sudar, polubočni udar u stub i udar pješaka. Nivo bezbjednosti testiran je u četiri kategorije: zaštita odraslih putnika, zaštita djece, zaštita pješaka i pomoćni bezbjednosni sistemi. U saopštenju EURO NCAP se navodi da je više od 80 odsto testiranih automobila imalo sistem automatskog kočenja u slučaju detekcije naleta pješaka, a 92% sistem kontrole ograničenje brzine, sa upozorenjem vozaču i sugestijom da treba da uspori kretanje vozila.

 

 


Apsolutni pobjednik sa najvećim nivoom testirane bjezbjednosti u 2017. godini je novi Volvov XC60. Kompaktni švedski SUV je u segmentu zaštite odraslih putnika zadovoljio čak 98% zacrtanih parametara, dok je po pitanju efikasnosti bezbjednosnih sistema dostigao 95%. Kada je riječ od zaštiti djece Volvo XC60 tu ispunjava 87%, dok je najslabiji pojedinačni rezultat od 76% ostvario u segmentu zaštite pješaka zbog specifičnog dizajna prednje maske i ukupne visine motornog prostora, koja je najveći sigurnosni problem kod SUV modela. Sa tri najsigurnija modela u pojedinačnim klasama najuspješniji prošlogodišnji proizvođač na EURO NCAP testu je njemački Volkswagen. Naime, Arteon, T-Roc i Polo su postavili visoke bezbjednosne standarde u segmentima luksuznih sedana, malih SUV i gradskih modela. Najsigurniji kompakti u 2017. godini su bila Subaru Impreza i njena off-road verzija Subaru XV, dok je najbolji rezultat u klasama crossovera ostvario Opel Crossland X. Najgori rezultat na testu je ostvario Fiat Grande Punto, baziran na modelu iz 2005. godine, koji nije uspio osvojiti nijednu zvjezdicu. Loš rezultat je ostvario i Ford Mustang iz 2015. godine osvojivši samo dvije zvjezdice. EURO NCAP je osnovan 1997. godine na inicijativu istraživačke laboratorije za saobraćaj Ministarstva saobraćaja Ujedinjenog Kraljevstva, te nekoliko evropskih vlada i Evropske unije.

 

Rezultati

najsigurniji ukupno – Volvo XC60

* najsigurniji SUV – Volvo XC60

* najsigurniji luksuzni sedan – Volkswagen Arteon

* najsigurniji mali SUV – Volkswagen T-Roc

* najsigurniji mali automobil – Volkswagen Polo

* najsigurniji krosover/MPV – Opel Crossland X

* najsigurniji kompakt – Subaru Impreza i XV

* najnesigurniji – Fiat Grande Punto (0 zvjezdica)

 

Datum objave: 15/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook