Naslovna > Retro > Najskuplji automobil na svijetu?

Mercedes-Benz 300 SLR

Najskuplji automobil na svijetu?

Ako se automobil zaista prodao za 142 miliona dolara, to će udvostručiti rekordnu prodajnu cijenu od 70 miliona dolara za Ferrari 250 GTO 2018. Međutim, osim ako neko ne potvrdi ovu glasinu o Mercedesu, Ferrari i dalje drži razliku u proizvodnji najskupljih automobila na svijetu...

142 miliona dolara. Dovoljno je novca da se kupi desetak Lamborghini Aventador Ultimae, a ostane dosta da se nabavi sljedeći Ferrari 250 GTO koji dolazi na aukciju. Ali ako su nedavne glasine tačne, dovoljno je kupiti samo jedan izuzetno poseban automobil: Mercedes 300 SLR Uhlenhaut kupe iz 1956. godine. Ovo je nepotvrđena vijest i do sada Mercedes-Benz o tome nije govorio. Ekipa u Hagerty UK tvrdi da ima više izvora koji navode da je proizvođač automobila nedavno prodao jedan od zloglasnih 300 SLR Uhlenhaut kupea. Za one koji nisu upoznati, samo dva od legendarnih automobila iz 1950-ih su napravljena nakon što je Mercedes napustio trkačku scenu 1955. godine. Ime Uhlenhaut coupe stekli su nakon što je šef odjeljenja za testiranje proizvođača automobila, Rudolf Uhlenhaut, počeo koristiti jedan kao svoj službeni automobil. Ukratko, bio je to u suštini trkački automobil koji je legalan za vožnju.

 

 

 


Par je ostao pod brigom Mercedesa svih ovih godina i nadaleko se smatrao najvrednijim automobilima na svijetu. Naravno, postoji razlika između vrijednog i skupog, jer ovo drugo zahtijeva da neko zaista uplati nešto novca. Ako je vjerovati pričama, to se dogodilo negdje oko 6. maja, a Hagerty je izvijestio da je određeni broj kolekcionara automobila pozvan u Mercedes-Benz muzej u Štutgartu na događaj.

 

 

 

Osim što je zapravo imala dovoljno novca za takvu kupovinu, elitna grupa navodno je morala ispuniti i druge kriterije koje je utvrdio Mercedes. Osiguravanje buduće brige o automobilu čini se očiglednim, ali proizvođač automobila je takođe očigledno želio da se uvjeri da kupac neće jednostavno prevrnuti automobil radi brzog profita. Nije poznato da li je prodaja sprovedena u aukcijskom stilu među kolekcionarima, ali zaključak je da je jedan od dva 1956 300 SLR Uhlenhaut kupea, navodno, sada u privatnim rukama.

Datum objave: 14/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook