Naslovna > Cupra > Formentor > Najsnažnija Cupra do sada

Cupra Formentor VZ5

Najsnažnija Cupra do sada

Povodom trećeg rođendana Cupra je najavila najsnažniji automobil španskog brenda do sada, a riječ je o Formentoru koji će ispod poklopca posuditi agregat iz Audijeve RS divizije...

Seatov samostalni brend Cupra slavi svoju treću godišnjicu predstavljanjem svog najmoćnijeg automobila do sada. Riječ je o sportskom crossoveru Formentor koji pozajmljuje 2,5-litarski agregat kojeg koristi Audi za razne modele poput RS Q3 i TT RS. Ova jedinica proizvodi 385 KS i 480 Nm obrtnog momenta u novom Formentoru zvanične oznake VZ5. Poređenja radi, motor generiše istu količinu obrtnog momenta u RS Q3, ali sa 394 KS ima nešto više snage Audijev predstavnik. Kao i brat iz Ingolštadta, nova vruća Cupra standardno dolazi sa pogonom na sva četiri točka i automatskim sedmostepenim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom.

 

 


Snažni crossover ubrzava od 0-100 km/h za 4,2 sekunde, što je za tri desetinke bolji rezultat od RS Q3 modela. U poređenju sa 306 KS snažnim Formentorom, jača izvedba crossovera leži 10 mm bliže putu uz 20-inčne točkove i veće kočnice. Za VZ5 izdanje ekskluzivni je i četverostruki izduvni sistem sa agresivnijim difuzorom. Proizvodnja će biti ograničena na samo 7,000 jedinica, a Cupra će otvoriti knjigu narudžbi u posljednjem kvartalu ove godine, a cijene tek treba da budu objavljene. Na domaćem tržištu Španije verzija sa 2,0 TSI motorom od 306 KS kreće od 44,920 eura, pa bi se VZ5 mogao popeti na 60,000 eura.

 

I pored toga što će Formentor vjerovatno napraviti značajan cjenovni skok i dalje se neće preklapati sa bratskim RS Q3 modelom iz Audija koji u Španiji kreće od 73,790 eura.

Datum objave: 22/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook