Naslovna > Automobili > Peugeot > 508 > Najsnažnija limuzina pod znakom lava

Peugeot 508

Najsnažnija limuzina pod znakom lava

Peugeot je obilježio pokretanje svog novog odjeljenja Sport Engineered plug-in hibridnom verzijom limuzine 508...

Plug-in hibridni pogonski sklop Peugeota 508 Sport Engineered se sastoji od 1,6-litarskog četvorocilindarskog benzinskog turbo agregata i električnih motora na svakoj osovini. Sistem generiše kombinivanu snagu pogona od 360 KS i 520 Nm obrtnog momenta, što ga čini najsnažnijim pogonskim sklopom koji je Peugeot i kad ugradio u svoje serijsko vozilo.

 

 

Prema Peugeotu ovaj model će ubzavati od nule do 100 km/h za 5,2 sekunde, a maksimalna elektronski limitirana brzina iznosi 250 km/h. Zahvaljujući trenutnom obrtnom momentu i brzoj transmisiji, Peugeot tvrdi da će ovaj model brzinu od 80 do 120 km/h dostizati za tri sekunde.

 

Baterijski paket od 11,5 kWh pruža potpuno električnu autonomiju od 40 kilometara, dok će punjenje kućnim punjačem napuniti bateriju za manje od dva sata. Prosječna potrošnja goriva ove pogonske jedinice iznosi samo 1,7 litara benzina na pređenih 100 kilometara prema WTLP testu, a emisija CO2 iznosi samo 46g/km.

 

 

 

Kako bi podržao dodatnu snagu, Peugeot je opremio ovaj 508 sa nekoliko nadogradnji šasije, uključujući i nove adaptivne amortizere, povećani trag točkova i veće prednje kočnice sa četvoroklipnim kliještima. Tu je i novi set 20-inčnih aluminijumskih naplataka sa Michelin Pilot Sport 4S pneumaticima.

 

Karoserija je takođe pretpjela manje izmjene u vidu agresivnijeg prednjeg branika, sjajnog zadnjeg difuzora, nove rešetke hladnjaka i izduvnih cijevi u crnoj boji. Tu su i monogrami Sport Engineered, kao i tri jedinstvene nijanse karoserije: Selenium Gray, Perla Nera Black i Pearl White.

 

 

U kabini se nalazi vrhunski Focal stereo sistem i par novih sportskih sjedišta presvučenih kožom i Alcantarom. Standardni 12,3-inčni digitalni instrument klaster i 10-inčni infotainment sistem su preneseni u model Sport Engineered, ali oba imaju jedinstveni grafički prikaz.

Datum objave: 25/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook