Naslovna > Automobili > BMW > Serija 5 > Najsnažniji M5 CS ubrzava za manje od 3 sekunde

BMW M5 CS

Najsnažniji M5 CS ubrzava za manje od 3 sekunde

BMW je predstavio najmoćnije izdanje M5 modela sa oznakom CS, koja sa sobom nosi 636 KS i ubrzava od 0-100 km/h za gotovo nevjerovatnih 2,9 sekundi...

Gotovo sedam mjeseci javnost je čekala na ovaj trenutak. Osvježeni BMW M5 stigao je još u junu 2020. godine, a glasine da će BMW ponuditi i ,,hardcore“ CS verziju počele su da kruže ubrzo nakon toga. Od tada vidjeli smo mnogo špijunskih snimaka, a čak je i BMW nedavno sa teaser fotografijom potvrdio dolazak još snažnije limuzine. M5 CS je konačno tu i zaista ima sa čim da se pohvali. Sa 636 KS riječ je o nasnažnijem BMW automobilu sa M oznakom.

 

 


Monstruozna snaga izlazi iz poznatog 4,4-litarskog V8 agregata, koji je uparen sa osmostepenom automatskom transmisijom i pogonom na sva četiri točka. U BMW-u poručuju da je CS model čak 100 kg lakši od prethodnog vodećeg modela M5 Competition. Šta to u praksi znači? BMW M5 CS se katapultira od 0-100 km/h za svega 2,9 sekundi, a 200 km/h će pokazati nakon 10,4 sekunde. Ove performanse su zaiste impresivne i dostojne hiper automobila, naročito kada se uzme u obzir da se radi o ,,porodičnoj“ limuzini.

 

U kabini sve je podređeno sportskim detaljima uključujući i karbon sjedišta, na kojima je urezan obris 20,7 kilometara dugačke staze Nurburgring Norschleife. Nagađalo se da bi ovo zapravo mogao biti nagovještaj rekorda staze, ali BMW za sada ne govori ništa više o tome. Sa vanjske strane odmah se mogu primijetiti zlatne obloge i tretman ugljeničnim vlaknima. Jedinstvena zlatno-bronzana boja kako je BMW naziva nalazi se na prednjoj maski, raznim drugim oznakama, kao i na 20-inčnim točkovima. Ugljenična vlakna pokrivaju površine poput poklopca motora, prednjeg radjelnika, zadnjeg difuzora i poklopaca retrovizora. Zahvaljujući upravo ovim nadogradnjama BMW kaže da je 70 kilograma ušteđeno u odnosu na M5 Competition. Kako bi oslikao sportski duh sedana, snopovi u obliku slova L dobili su žutu umjesto bijele boje.

BMW M5 CS prodavaće se kao model za 2022. godinu, a biće ponuđen samo jednu godinu kao ograničen model. Prodaja u Evropi kreće na proljeće po početnoj cijeni od 199,900 eura.

Datum objave: 27/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook