Naslovna > Komercijalna vozila > Najveća ekonomičnost potrošnje i nosivost u klasi

Novi Ford Transit Courier

Najveća ekonomičnost potrošnje i nosivost u klasi

Kompaktan i kombi višestrukih namjena, takođe donosi novi nivo tehnologije i funkcionalnost segmentu sa vodećim bezbjednosnim karakteristikama u klasi…

Potpuno novi Ford Transit Courier ponudiće vozačima lakih teretnih vozila najbolju efikasnost potrošnje i teretni prostor u klasi kada se prvi modeli isporuče kupcima na proljeće 2014. godine. Prvi ikada mali Transit kombi iz Forda pruža neprevaziđenu efikasnost potrošnje i kod dizel i benzinskih motora. Motor 95 PS 1,6-litarski Duratorq TDCi postiže 3,7 l/100 km (76,3 mpg) i emisije* od 97 g/km CO2, a višestruko nagrađivani 1,0-litarski EcoBoost nudi 5,2 l/100 km (54,3 mpg) i 119 g/km** - što je 15% bolje od najbližeg konkurenta.

 

Stilizovani, novi Transit Courier omogućava 10% više utovarne zapremine za razliku od direktnih konkurenata sa 2,3 m3 iza pregrade, kao i veću podnu utovarnu dužinu i veću pristupnu širinu preko kliznih bočnih vrata. Kompaktan i kombi višestrukih namjena, takođe donosi novi nivo tehnologije i funkcionalnost segmentu sa vodećim bezbjednosnim karakteristikama u klasi, kabinskim prostorom za odlaganje stvari i mogućnostima povezivanja, uključujući sistem Ford SYNC with Emergency Assistance.

 

Usmjeren na tržište gradskih isporuka i malih kompanija kojima je potrebno funkcionalno i kompaktno lako teretno vozilo, potpuno novi Transit Courier generisaće novu prodaju za Ford u brzo rastućem segmentu malih komercijalnih vozila u Evropi. To doprinosi zamahu koji su kreirali veći proizvodi iz potpuno redizajnirane i proširene Ford Transit game vozila.

 

Nakon uvođenja potpuno novih modela Transit, Transit Custom i Transit Connect počev od kraja 2012, učešće Forda u prodaji komercijalnih vozila je poraslo na 10,4% u prva tri mjeseca 2014. godine – što predstavlja najveće učešće kompanije za taj period u 16 godina. Do danas, Ford je ove godine prodao oko 50.000 komercijalnih vozila, što je povećanje od 10% u odnosu na isti period prošle godine.

 

„Potpuno novi Transit Courier je povoljan, vrijedan kombi koji nudi neuporedivu ekonomičnost potrošnje i veći teretni prostor za razliku od svojih najbližih konkurenata,“ rekao je Paulo Giantaglia, glavni inženjer programa, Transit Courier, Ford Evropa. „Ovo je savršeno vozilo za današnje zakrčene gradske ulice i pružiće mogućnosti modela Transit potpuno novoj grupi kupaca.“

 

Najbolji pokazatelj efikasnosti, troškova vlasništva i izdržljivosti u klasi

 

Visoko efikasni dizel i benzinski motori potpuno novog Transit Courier modela doprinose najboljim pokazateljima troškova vlasništva u klasi. Pored 1,6-litarskog dizel i 1,0-litarskog EcoBoost motora, kupci mogu da poručiti i 75PS 1,5-litarski motor koji je takođe bolji od svih konkurentskih sa 103 g/km CO2 i 3,9 l/100 km (72,3 mpg). Sistem Auto-Start-Stop, koji doprinosi uštedi goriva, dostupan je kao opcija u okviru Fordove game.

 

Svi pogoni nude produžene jednogodišnje/ servisne intervale na 30.000 km, a dizajn vozila je optimizovan za jednostavnost servisa i popravki. Zadnji branik iz više delova, hrapava bočna zaštita karoserije i visoko postavljena prednja i zadnja svetla pomažu u smanjivanju troškova oštećenja u slučaju nezgode i vode ka nižim premijama osiguranja. Skupe greške u napajanju gorivom izbjegavaju se putem jedinstvenog, standardnog, sistema Ford Easy Fuel.

 

Novi Transit Courier je projektovan da pruži izuzetnu pouzdanost, a prototipovi su ispitani na ekvivalentu od 1,6 miliona km, ili dva povratna puta na Mesec. Ispitivanje istrajnosti je urađeno da simulira godine ektremnog korišćenja i uključuje preko 400.000 km pri tipičnim radnim uslovima kod kupca na javnim saobraćajnicama. Vrata su zalupljena 250.000 puta na neprekidnom testu izdržljivosti kako bi se obezbijedila njihova pouzdanost.

 

Najbolja nosivost i praktičnost u klasi

 

Uz maksimalni kapacitet nosivosti od 660 kg, Transit Courier može da primi širok dijapazon tereta i opreme, uključujući standardnu Euro paletu. Za optimalan pristup teretnom delu, standardna su dvoje asimetričnih zadnjih teretnih vrata sa uglom otvaranja od 158 stepeni; mogu se poručiti i jedna i dupla klizna teretna vrata. Commercial Kombi verzije nude prostor za do pet putnika sa podesivom 60/40 djeljivom zadnjom klupom sa mehanizmom za obaranje sedišta na vrhu u cilju dodatne raznolikosti ili dvojne poslovne/lične upotrebe.

 

Kabina nudi idealno okruženje mobilne kancelarije, uz vodeće karakteristike u klasi za odlaganje stvari, uključujući veliku centralnu konzolu u koju je moguće smjestiti dokumente formata A4 i male laptop računare; polica pune širine iznad glave za odlaganje stvari; kao i fioka ispod prednjeg putničkog sjedišta. Vozači mogu koristiti jedinstveni novi MyFord Dock za čuvanje, priključivanje i punjenje mobilnih uređaja kao što su telefoni i navigacioni sistemi; druge sofisticirane unutrašnje karakteristike uključuju kameru retrovizor.

 

Najbolje bezbjednostne karakteristike u segmentu, vodeća dinamika vožnje u klasi

 

Transit Courier uvodi nove bezbjednosne karakteristike u ovaj segment, a Commercial Kombi nudi bočne vazdušne zavjese, vazdušne jastuke za kolena i indikator za vezivanje pojasa u drugom redu kao dio sveobuhvatnog sistema vezivanja koji uključuje i vozača, putnika i bočne grudne vazdušne jastuke.

 

Kupci mogu poručiti i Ford SYNC with Emergency Assistance, od čega ovaj posljednji sistem može da pomogne prisutnima da pozovu operatera lokalne hitne službe u slučaju nezgode, zajedno sa sistemima za ograničavanje brzine (Speed Limiter) i za praćenje pritiska u gumama (Tyre Pressure Monitoring). Standardni sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti (Electronic Stability Control) ima karakteristike za pomoć pri kretanju na uzbrdici (Hill Start Assist), kontrolu trenja (Traction Control) i ublažavanje mogućnosti prevrtanja vozila (Roll-Over Mitigation).

 

Šasija novog vozila je podešena sa jedinstvenim odnosom upravljanja i inovativnim dvojnim zadnjim oprugama koje pomažu da se isporuči vodeća dinamika vožnje u klasi u svim uslovima opterećenosti. Opruge omogućavaju vozilu da ponudi glatku i prefinjenu vožnju čak i kada je bez tereta, istovremeno održavajući agilno rukovanje i upravljanje kompaktnim vozilom u gužvi na gradskim ulicama.

Datum objave: 17/04/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook