Naslovna > Teme > Najveće zvijezde na jednom mjestu
FOTO GALERIJA (33)

Vozili smo - Mercedes-Benz Star Experience

Najveće zvijezde na jednom mjestu

Tradicionalno Mercedes-Benzovo okupljanje s ciljem upoznavanja posljednjih tehnoloških dostugnuća, raskošnih off-road sposobnosti i zavidnih performansi, poznato kao Star Experience, upriličeno je i ove godine. Naša novinarska ekipa u okviru ovog događaja našla se za upravljačem najnovijih Mercedesovih zvijezda...

 

Kako smo već naučili od Mercedesa i kompanije Star Import, generalnog zastupnika Mercedes-Benzovih vozila za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Albanju, i ovogodišnji Star Experience bio je posebno iskustvo. Razlog više je i činjenica da se među testnim modelima na off-road poligonu našao i slavljenik 40. rođendana, legendarna G-Klasa. U Centru Navak, gdje se u trodnevnom događaju našlo više od 250 zvanica, na test su čekali svi aktuelni i novi Mercedes-Benzovi modeli podijeljeni u četiri različite grupe, svaka za po jedan segment bogatog programa. Nakon registracije učesnika i riječi dobrodošlice naša ekipa zaputila se prema „Intelligent drive“ poligonu koji je vjerno simulirao realne saobraćajne situacije sa kojima se vozači susreću svakodnevno. Pokazni model bila je C-Klasa koja je u kontrolisanim uslovima uvijek i iznova pokazala da se u potpunosti može vjerovati Mercedesovoj tehnologiji Inteligent Drive. U momentima kada vozač nije u potpunosti usredotočen na saobraćaj, automobil detektuje rizične situacije i ukoliko izostane vozačeva reakcija, sam preduzima korake poput usporavanja automobila i ponovnog pokretanja, potpunog kočenja u slučaju nadolazećeg saobraćaja ili pojave pješaka pred automobilom, te prepoznavanja saobraćajnih znakova i usklađivanja brzine kretanja vozla sa ograničenjem brzine.

 

Na sljedećoj stanici u koloni su čekale nova A-Klasa, A-Klasa u Sedan izdanju, B-Klasa, C-Klasa te CLA i GLC. Zadatak učesnicima je bio razviti brzinu od 80 km/h i u datom momentu zaustaviti vozilo izbjegavajući prepreku ispred, pri čemu je praktično bilo potrebno naglo promijeniti saobraćajnu traku. Ovom vježbom Mercedesovi treneri su željeli demonstrirati svu snagu kočionog sistema Mercedesa, način rada ABS-a i sistema protiv proklizavanja vozila, a kočioni put i vrijeme kočenja su se u okviru testa pokazali neprikosnovenim. Nakon naglog kočenja došlo je vrijeme da se naglo stisne papučica gasa i da se osjete vrhunske performanse modela iz Mercedes-Benzovog AMG sportskog programa. AMG „Agility course“ ponudio je raznovrsne modele krenuvši od A35 AMG, E53 AMG, preko C63 AMG pa do najvećeg snagatora GT63 S sa čak 639 KS uz obrtni momenat od 900 Nm, što mu je dovoljno da u pohodu na 100 km/h iz faze mirovanja štopericu zaustavi na 3,2 sekunde. Podsjećamo, GT63 S pokreće četverolitarska V8 bi-Turbo agregatska jedinica, a naš testni primjerak raspolagao je i opcionim upravljanjem putem svih točkova zahvaljujući kojem je ostvario impresivno savladavanje zavoja. Ništa lošiji dojam, ako ne i impresivniji, ostavila je C63 AMG jurilica koja svojim zvukom nikoga od prisutnih nije ostavila ravnodušnim. Poslije vrelog asfalta dobro je došla posljednja, četvrta stanica, čisto da se malo smire doživljaji. Off-road poligon centra Navak bio je dovoljan da se pokažu sve terenske sposobnosti Mercedesovih SUV-ova. Očekivano, ništa nije moglo zamijeniti legendarnu G-Klasu, ali je istim putem bez imalo poteškoća prošao i GLE sa opcionim off-road paketom opreme. Ova dva modela bila su u stanju proći i dionicom koja nije predviđena treningom, uključujući bazen sa vodom. Vjerovatno bi i standardni „ulični“ modeli poput GLE-a i GLC-a vješto odgovorili ovom izazovu, ali premalo je bilo vremena da se podvrgnu ektremnijim testovima od bočnih nagiba, oštrog uzlaznog i silaznog puta do preko 40° i slično. U pauzama između testnih segmenta mogli smo se susresti i sa Mercedes-AMG GT R Roadster, GT 4-Door, Mercedes-Maybach, B-Klasa, C-Klasa, C-Klasa Sedan, te modeli CLA i GLC koji su bili dio statične prezentacije, a posebno mjesto bilo je predviđeno za plug-in hibridnu verziju E-Klase čiju osnovu čini dizelski motor. Kompletan program mogao bi se okarakterisati „tipično mercedesovski“, jer su se organizatori jubilarnog desetog Star Experiencea potrudili da bude „doživljaj iznad očekivanja“.

 

 

Mercedes-Benz E-Klasa 300 de

U okviru ovogodišnjeg Star Experiencea za testnu vožnju bio je dostupan i poseban primjerak E-Klase. Riječ je o modelu 300 de, jedinstvenom plug-in hybidu koji za osnovni pogon koristi dizelsku agregatsku jedinicu. Podsjećamo, Meredes-Benz je jedini proizvođač automobila koji u svojoj ponudi ima dizelski motor u kombinaciji sa plug-in hibridnom tehnologijom. Svojim ubrzanjem do 100 km/h u trajanju od 5,9 sekundi ovaj model može parirati i aktuelnim benzinskim modelima, s tim što za 100 km puta prema NEDC mjerenjima zahtijeva samo 1.6 litara dizelskog goriva.

 

 

 

Tekst: Edin Alić;    

Lokacija: Subotište, Srbija

Datum objave: 15/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook