Naslovna > Automobili > BMW > Serija 4 > Najzad i zvanično predstavljanje
FOTO GALERIJA (6)

BMW Serija 4 2020

Najzad i zvanično predstavljanje

Nakon dosadašnjih brojnih render i špijunskih fotografija, nova BMW-ova Serija 4 je konačno zvanično predstavljena...

Kao što je već poznato, novi model dijeli istu platformu sa Serijom 3, ali uz nekoliko revizija koje imaju za cilj da Seriju 4 učine više sportski nastrojenom. Navedene revizije uključuju veći respon između točkovana zadnjoj osovini i standardni M Sport ovjes. Nova Serija 4 je 128 mm duža od prethodnika, a međuosovinsko rastojanje je takođe za 41 mm veće. Najviše pažnje i polemike je izazvao novi dizajn prednje bubrežaste rešetke hladnjaka, jednog od zaštitnih znakova BMW modela, koji je prema riječima dizajnera savremena verzija vertikalnih rešetki hladanjaka čuvenih sportskih modela iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Pored nove rešetke tu su i potpuno nova heksagonalna LED svjetla kao standard, a opcionalno su dostupne i adaptivne LED svjetlosne grupe opremljene BMW-ovom tehnologijom Laserlight.

 

 

 

Gledan sa bočne strane, pomalo podsjeća na Seriju 8 sa krovnom linijom koja se sužava do kraja na malom spojleru ugrađenom u poklopac prtljažnika. Zadnji kraj je potpuno drugačiji od Serije 3, zadnja svjetla su veća i dugačije stilizovana, a zadnji branik dobija suptilno dizajniran difuzor i veliki dvostruki izduvni sistem. Na tržištu, sve varijante Serije 4 će dolaziti sa M Sport paketom opreme i laganim 18-inčnim naplacima. U ponudi je veliki broj adaptivnih paketa stilizacije, od detalja sa karbonskim vlaknima, do M Performance i M Sport Pro Edition dodataka. Tu su i 19-inčni sjajno crni naplaci i nekoliko jedinstvenih mogućnosti uređenja unutrašnjosti kabine u kombinaciji sa tri ekskluzivne nijanse karoserije.

 

 

 

Dizajn kontrolne table je identičan kao i u Seriji 3 sa centralno postavljenim displejem infotaiment sistema od 8,8 inča, i manjim 5,1-inčnim displejem na instrument tabli koji prikazuje informacije o vozilu. Opcionalno je dostupan i 10,25-inčni centralni infotaiment sistem ili BMW Live Cockpit Professional sistem sa 12,3-inčnom digitalnom instrument tablom, kao i opcionalni head-up displej. Specijalna sportska sjedišta dolaze kao standardni dio opreme, a kožne presvlake su dostupne u pet nijansi.

 

 

 

 

Nova paleta pogonskih jedinica posjeduje 48-voltnu „blagu“ hibridnu tehnologiju u svim dizel agregatima, kao i na šestocilindarskom benzincu u varijanti 440i. Od benzinskih agregata su dostupni dvolitarski turbo četvorocilindraš sa 183 KS i 300 Nm obrtnog momenta u varijanti 420i M Sport i omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h za 7,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 240 km/h. Verzija 430i je opremljena identičnim agregatom koji raspolaže sa 258 KS. Benzinsku ponudu zaokružuje M440i xDrive koji isporučuje 374 KS pri 500 Nm obrtnog momenta i postiže „stotku“ za 4,5 sekundi. Za početak u ponudi će se naći samo jedan dizelski agregat, četvorocilindarski 420d sa opcionalnim sistemom xDrive. Ovaj agregat isporučuje 190 KS pri 400 Nm obrtnog momenta. Od marta naredne godine u ponudi će se naći i dva trolitarska dizel agregata i to 430d xDrive i M440d xDrive, jačine 286 i 340 KS. Snažnija verzija će omogućiti dostizanje „stotke“ za 4,7 sekundi, a sve varijante nove Serije 4 dolaze sa osmostepenim automatskim mjenjačem Steptronic.

 

 

Kao što se i moglo očekivati, nova Serija 4 ima bogat spisak dodatne opreme, bezbjedonosnih i sistema asistencije u vožnji zadnje generacije. Isporuke prvih primjeraka novog BMW Serije 4 Coupe kreću u oktobru.

Datum objave: 03/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook