Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > A Klasa > Nakon 2025 prestaje proizvodnja modela A i B klase

Mercedes-Benz A Klasa

Nakon 2025 prestaje proizvodnja modela A i B klase

Jedna od karakteristika novih automobila na MMA platformi biće vlasnički infotainment sistem MB.OS. On će debitovati 2024. godine u isto vrijeme kada i prvi proizvodni model baziran na MMA...

Njemačka publikacija Handelsblatt izvještava da će Mercedes prekinuti proizvodnju vozila A-Klase i B-Klase nakon završetka proizvodnje trenutne generacije 2025. godine. Vijest dolazi nekoliko sedmica nakon što je Mercedes najavio da će smanjiti svoju početnu liniju sa sedam karoserije na četiri u pokušaju da se probije na više tržište. Članovi borda direktora Mercedesa su već odlučili da odustanu od nasljednika A-klase. Praktičniji i manje popularni sestrinski minivan B-klase će takođe otići u istoriju. Međutim, trenutna generacija A-Klase i B-Klase ove godine dobija ažuriranja koja će produžiti njihov životni ciklus do 2025. godine.

 

 

 


Uz to, zvaničnici Mercedesa su navodno dali zeleno svjetlo nasljednicima drugih kompaktnih modela. Ovo uključuje CLA, vjerovatno kupeu sa četvoro vrata i Shooting Brake karoseriji sa petoro vrata, kao i GLA/EQA i GLB/EQB SUV vozila. Odlučeno je smanjiti liniju kompaktnih automobila i preimenovati je u Entry Luxury. Baziraće se na novoj MMA arhitekturi, donoseći bolju opremu i više tehnologije u kompaktni segment. Platforma je prvenstveno dizajnirana za električna vozila, ali podržava i hibridne pogone.

Datum objave: 28/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook