Naslovna > Auto moto sport > Nakon pobjede Hirvonen diskvalifikovan

WRC-Portugal

Nakon pobjede Hirvonen diskvalifikovan

Kako se to očekivalo uoči posljednje etape, Miko Hirvonen je uspio sačuvati visoku prednost, te je došao do prve ovosezonske pobjede, koju ipak neće slaviti zbog diskavilifikacije radi tehničkih nepravilnosti na automobilu

Utrka u Portugalu kao najbrži završio je  Mika Hirvonen, koji je nakon pobjede izbio na čelo WRC šampionata. Hirvonen  je kako se to očekivalo, uspio sačuvati prednost ispred Ostberga i Novikova, koji su neočekivano došli do drugog i trećeg mjesta.

 

Međutim, prema posljednjim informacijama Hirvonen će naknadno biti diskvalifikovan, zbog nepravilnosti na automobilu, pa će ni kriv ni dužan na prvo mjesto Ostberg. Razlog njegovog i Novikovog uspjeha treba tražiti u činjenici da je Sebastian Loeb odustao već prvog dana, a da su Latvala i Solberg također imali problema. Latvala je na kraju završio ispod desetog mjesta, dok je Solberg odličnom vožnjom došao do četvrte pozicije (odnosno treće nakon diskfalifikacije Hirvonena). Solberg je u posljednju etapu ušao iza Nasser Al-Atiyaha, ali ga je posljednjeg dana pretekao i čak stvorio 4 minute prednosti. Dvadesetak sekundi je Solberg kasnio iza Novakova, te je bio blizu podija čak i da nisu diskvalifikovali Hirvonena. Ovako će Peter Solberg zauzeti treću poziciju i možda je najveći dobitnik na ovoj utrci, uzmemo li u obzir činjenicu kakve je probleme imao na početku utrke. 

Datum objave: 02/04/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook