Naslovna > Automobili > Fiat > Panda > Nakon spajanja – nova Panda

Fiat Panda

Nakon spajanja – nova Panda

Potpuno nova Fiat Panda bi trebala biti predstavljena do početka 2022. godine i pridružila bi se potpuno električnom modelu 500 u Fiatovoj liniji...

Panda će vjerovatno postati prvi Fiatov model koji će upotrebljavati komponente PSA grupacije, pod pretpostavkom da se planirano spajanje francuskog koncerna i FCA Grupe okonča do početka 2021. godine. CMP platforma PSA Grupe za male automobile može biti opremljena benzinskim, dizelskim i potpuno električnim konfiguracijama pogona. Ovakva fleksibilnost u kombinaciji sa uštedom sredstava ugradnjom istih komponenti na više različitih modela, bile bi pun pogodak za Fiat koji nastoji unaprijediti svoja kompakna vozila.

 

 

 

Nepotvrđene informacije su sugerisale da bi se nova Panda mogla bazirati na najnovijoj potpuno električnoj platformi modela 500. Međutim, zbog nepredviđenih okolnosti uzrokovanim pandemijom virusa korona, tokom razvoja nove generacije Pande naglasak će biti stavljen na ograničenje troškova tako da će ona najverovatnije imati verziju sa konvencionalnim pogonom. Dizelski pogon se čini malo vjerovatnom opcijom, tako da bi ulazni model mogao biti opremljen 1,2-litarskim PureTech agragatom ber turbo punjenja PSA Grupe ili najnovijim Fiatovim TwinAir sa blagom hibridnom nadogradnjom.

 

 

Proizvodnja modela Panda se trenutno odvija u pogonu Pamigliano pored Napulja, a nakon spajanja FCA i PSA grupacija, velika je vjerovatnoća da se investicijama na ovu lokaciju proizvodnja preorijentiše na vozila bazirana na CMP platformi. Ovakav potez bi ne omogućio proizvodnju ne samo nove Pande, već i potpuno novog supermini modela Punto koji bi koristio identičnu platformu i pogonske sklopove.

Datum objave: 22/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook