Naslovna > Automobili > Ford > Edge > Napustio Evropu i proljepšao se za kinesko tržište

Ford Edge

Napustio Evropu i proljepšao se za kinesko tržište

Sa novom trećom generacijom Edga Ford je značajno modernizovao vanjski dizajn, a očekuje se da će veliki napredak biti napravljen i u kabini čiji koncept još nije poznat…

Druga generacija Forda Edge na evropskom tržištu predstavljena je 2015. godine, a redizajnirana četiri godine kasnije nakon čega je ubrzo i povučena sa većine tržišta. Njena treća generacija upravo je predstavljena u Kini i ako je suditi prema prvim fotografijama Evropljani bi mogli da se pokaju. Naime prve fotografije novog modela dospjele su u javnost posredstvom kineskog Ministarstva industrije i informacijske tehnologije, koje je objavilo nekoliko njih u okviru standardnog procesa homologacije. U objavljenim materijalima vidljive su velike dizajnerske promjene na petmetarskom Fordovom SUV-u koji s vana nema više nikakve sličnosti sa prethodnikom.

 

 

S prednje strane u prvom planu su uska LED svjetla, koja su stopljena sa širokom maskom hladnjaka što uz veliki centralni otvor daje Fordovom SUV-u dozu sportske dinamike. Bočna strana otkriva nove tehnološke detalje poput sakrivenih kvaka na vratima koje se tokom mirovanja ili vožnje vozila uvlače u metalni okvir. Interesantan detalj predstavlja i dizajnerska stilizacija C krovnog stuba sa lakiranim dijelom karoserije koji je izdužen u obliku ribljih peraja. Krovna linija istaknuta je kontrastnom crnom bojom, a lijep detalj predstavljaju i veliki 20-inčni alu naplaci.

 

Zadnji dio je dobio dinamična LED svjetla, sa zatamnjenim staklom i svjetlosnom lajnsom po sredini vrata u čiji nosač je integrisano ime modela. Kada je riječ o enterijeru očekuje se da će poput broj većeg Explorera i Edge biti potpuno digitalizovan, ali do trenutka objavljivaljanja ove informacije nije objavljena nijedna fotografija nove kabine. Iz podatka da međuosvinski razmak iznosi 2.950 mm može se naslutiti da će kabina ponuditi raskošan prostor sa dva ili tri reda sjedišta. Masa osnovnog modela iznosi 1.990 Kilograma dok je sedmosjed potpuno spreman za vožnju težak 2.084 Kg. Za pogon novog Edga Ford je anmijenio dvolitarski četevrocilindarski agregat sa 185 kW. Više detalja o ovom modelu biće poznato nakon njegove zvanične premijere koja će se u Kini desiti u okviru predstojeće “Guangzho Auto Show” manifestacije. 

Datum objave: 12/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook