Naslovna > Tehnika > Naredna generacija – električna.

Lotus

Naredna generacija – električna.

Nadolazeći Lotusov sportski model će imati konvencionalni benzinski agregat, ali nakon toga će svi naredni modeli ovog brenda biti potpuno električni...

Generalni direktor kompanije Phil Popham, sugerisao je kako će naredne generacije Lotusovih automobila „preskočiti“ hibridnu tehnologiju i slijediti put potpuno električnog modela Evija. Popham je naveo kako vjeruju da je budućnost u električnim vozilima sa baterijama i zbog toga Lotus ima namjeru ponuditi model BEV na tržištu u budućnosti. On je istakao kako je BEV izuzetno prikladan za sportske automobile zbog svojih karakteristika obrtnog momenta, raspodjele težine, dizajna i fleksibilnosti dinamike. Za Pophama je zbog navedenih karakteristika BEV sportski automobil vrhunske tehnologije.

 

 

 

Hibridnu tehnologiju većina proizvođača automobila doživljava kao svojevrsnu odskočnu dasku prema popuno električnim pogonima. Međutim, Lotus se odlučio za drugačiji put i preskočiti ovaj „stepen evolucije“ i odmah preći na potpuno električne modele. Prema Pophamu jedan od izazova hibridnih pogona je mali pogonski agregat sa elektromotorom i baterijom što je u suprotnosti sa filozofijom sportskih automobila koji se nalaze u „malom pakovanju“. Ukoliko želite smanjiti težinu, povećati performanse i rasporediti težište na pravim mjestima kako bi ste postigli pravu dinamiku, hibridna vozila predstavljaju pravi izazov – istakao je Popham.

 

 

Prema Pophamu potpuno električni sistem omogućava daleko veću slobodu kada je u pitanju dizajn i izgled fizičkog pogonskog sklopa. Druga dobra stvar kod potpuno električnih sportskih automobila je raspodjela težine, istakao je Popham, jer su baterije prilično fleksibilne. Ne pokušavate napraviti automobil oko većih komponenti kao što je mjenjač i agregat, što dozvoljava određenu fleskibilnost u radu. Nova „rasa“ potpuno električnog  sportskog automobila će biti podržana i novom platformom koja će prema Pophamu omogućiti Lotusu da podrži više potencijalnih projekata u budućnosti.

 

 

Prema dobijenim informacijama, Lotus obavlja završne radove na novom sportskom automobilu koji bi trebao biti prikazan sredinom naredne godine. Popham je opisao novi model kao „značajan inžinjerski program“ koji se bavi određenim „negativnim pojavama“ kod trenutnih modela kao što su prostor, skladištenje i povezanost sistema. Sve će to biti jedan veliki skup moderne tehnologije, ali će vožnja i upravljivost biti na Lotusovom nivou, istakao je Popham.

 

 

Lotusov električni model nove generacije bi trebao stići na tržište krajem 2022. godine, a cijena bi trebala biti veća od trenutnog raspona od 50.000 do 95.000 eura po jedinici kako bi se povećao profit i brend premjestio u „poželjniju kategoriju“ na tržištu.

Datum objave: 13/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook