Naslovna > Automobili > BMW > Serija 5 > Naredna generacija - električna

BMW Serija 5

Naredna generacija - električna

BMW je potvrdio informaciju da će naredna Serija 5 biti dostupna sa opcijom električnog pogona, a na tržište bi trebao stići u naredne tri godine...

Naredna Serija 5 dolazi u „drugom talasu“ BMW-ovih električnih automobila u narednih nekoliko godina, zajedno sa narednom Serijom 7 i električnom verzijom SUV-ja X1. U „prvom talasu“ na tržište stiže BMW iX3, a i4 i iNEXT SUV modeli bi trebali stići na tržište do kraja 2021. godine. Po ugledu na Seriju 7 i X1, Serija 5 će kupcima nuditi opciju dizelskog, benzinskog sa „blagom“ hibridniom asistencijom i plug-in hibridnog pogona uz potpuno električnu pogonsku varijantu. Aktuelna, nedavno redizajnirana Serija 5 G30 koristi BMW-ovu modularnu CLAR tehnologiju, koja u svojoj konstrukciji koristi čelike visoke čvrstine i lagane kompozitne materijale.

 

 

 

 

Sljedeća generacija će najvjerovatnije koristiti unaprijeđenu strukturu razvijenu iz iste osnove, a uzimajući u obzir da iX3 koristi sličnu platformu, mogla bi ponijeti identičnu tehnologiju električnog pogona kao i SUV. Ovaj pogonski sklop bi Seriji 5, koja bi vjerovatno mogla ponijeti naziv i5, omogućavao ugradnju baterije od 80 kWh i elektromotora od 286 KS, koji bi prema WTLP testovima imao autonomiju od oko 480 kilometara. Električna verzija Serije 5 bi se mogla pojaviti na tržištu kao rival najavljenoj Mercedesovoj limuzini EQE, električnim „bratom“ E-Klase i Tesli Model S. Za sada nije poznato da li će BMW ponuditi električnu verziju i limuzine i karavanske varijante Touring. Međutim, ako se uzmu u obzir nadolazeće električne verzije modela iX3 i i4, Serija 5 bi mogla imati nekoliko jedinstvenih izmjena u dizajnu karoserije, kojima bi se izdvajao od konvencionalnih modela.

Datum objave: 29/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook