Naslovna > Automobili > Lamborghini > Aventador > Nasljednik Aventadora stiže u vidu V12 hibrida

Lamborghini

Nasljednik Aventadora stiže u vidu V12 hibrida

Nakon više od 10 godina prisustva kroz razne verzije, Aventador bi konačno mogao biti zamijenjen sa novim modelom, koji će u skladu sa aktuelnim trendom kombinovati najbolje iz oba svijeta kada je u pitanju pogonski sklop...

Zamjena za Murcielaga stigla je 2011. godine u vidu Aventadora, a iako superautomobili ne prate industrijsku sedmogodišnju normu kada se izbacuje novi model, deset godina se čini kao već predugo. Ipak, Lamborghini je u međuvremenu izbacivao veliki broj različitih verzija Aventadora, zbog čega je ovaj model i opstao ovoliko dugo. Prema novom izvještaju britanskog Autocara, jedan od dva najavljena V12 Lamborghinija ove godine, biće upravo nasljednik Aventadora, pa se novi model može zvanično očekivati 2022. godine.

 

 


Lamborghinijev šef dizajna Mitja Borkert je u septembru 2019. godine kada je izašao Sian FKP 37, izjavio da sljedeća generacija V12 modela neće pratiti dizajn hibridnog Siana. Novi model najvjerovatnije zaista neće imati dizajnerski pravac sa Siana, ali će zato preuzeti hibridni pogonski sklop. Već je potvrđeno u kompaniji da nasljednik neće imati turbopunjač, već će se tu naći hibridna postavka sa kojom će Lamborghini pružiti najbolje iz oba svijeta ispunjavajući tako propise o emisijama. Što se tiče drugog V12 modela koji debituje ove godine i on će naslijediti tehnologiju Siana FKP 37, koji nudi kombinovanu snagu od 808 KS. Dalje, ažurirani Urus sa plug-in hibridnim pogonskim sklopom stiže 2022. godine, dok će Huracan biti zamijenjen ne prije 2024. godine.

Datum objave: 01/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook