Naslovna > Auto moto sport > Navršilo se 19 godina od tragične smrti „kišnog čovjeka“

Formula 1 – Istorija

Navršilo se 19 godina od tragične smrti „kišnog čovjeka“

Prije devetnaest godina, svijet Formule jedan, ali i cijeli svijet sporta i automobilizma, ostao je bez najvećeg vozača ikada, Brazilca Ayrton Senne. Tragedija na stazi u Imoli zauvijek je obiležila i promijenlia svijet sporta...

Trka u Imoli, sada već prilično davne 1994. godine, trebala je da bude još jedna u nizu trka Formule 1, puna uzbuđenja, strasti prema brzini i još jedna u nizu poslastica za sve iskrene ljubitelje „najbržeg letećeg cirkusa na svijetu“. Međutim, na veliku žalost svih, ostala je upamćena  po tragičnoj smrti jednog od najvećih sportista i vozača ikada, Brazilca Ayrton Senne.

 

Tog kobnog prvog maja, svijet sporta je utihnuo, a vrijeme kao da je stalo. Svijet sporta ostao je bez fenomenalnog sportiste, odličnog vozača i junaka. Na stazi u Imoli, činilo se, vozila se još samo jedna trka Formule 1, koja je trebala da prikaže ono najbolje od ovog sporta.

 

Sa starta se krenulo prilično oštro, borba za bodove  bila je evidentna od samog početka. Prvi, drugi, treći, četvrti, pet, šesti krug...Činilo se da je to samo početak neizvjesne trke. Međutim, u sedmom krugu, u krivini „Tamburello“, 34 – godišnji Brazilac, Ayrton Senna, izgubio je kontrolu nad svojim bolidom, pri brzini od 300 km/h i udario u zid. Sve je utihnulo. Zarbinuta lica, šok i nevjerica su jedino što se moglo vidjeti u tom momentu.

 

Svi pogledi su bili usmjereni prema nesrećnom Brazilcu, prema njegovom bolidu. Publika koja je pratila ovo sa tribina, nadala se nekom znaku života, nekom pokretu Senne. Iako su doktori reagovali nevjerovatnom brzinom, te su Sennu odmah prebacili u bolnicu u Bolonji, već je bilo kasno. Pretrpio je ozbiljnu povredu mozga. Svijet Formule 1 zauvijek je ostao bez najboljeg vozača ikada, bez sportiste koji se više kao takav ne rađa. Svijet je ostao bez neponovljivog i jedinstvenog kralja kišnih staza.

 

Samo jedan dan prije Velike nagrade San Marina, na istoj stazi, skoro pa u istoj krivini, na istom mjestu, poginuo je austrijski vozač Roland Ratzenberger, a Brazilac Ruben Barrichello doživio je nesreću, poslije koje je hospitalizovan. Brazilsi as je nakon toga tražio da se sastane sa rukovodiocima Formule 1, i na tom sastanku je tražio sigurnije uslove na stazama. Dogovor je bio postignut, ali prekasno za ovog Brazilca.

 

O Senni su mnogi njegovi prijatelji, saradnici i poznanici imali samo riječi hvale. Senna je bio veliki čovjek, kako na stazi, tako i van nje. Bio je junak koji se rijetko rađa. Senna je zauvijek ostao upamćen kao veliki sportista sa junačkim srcem.

 

Bio je kralj mokrih staza, jedan, jedini i neponovljivi kišni čovjek. Ostao je zauvijek neprežaljeni veliki majstor za volanom. Tog dana, Brazil je plakao kao nikada do sada, plakao je cijeli svijet. Sahrani ovog velikom majstora, prisustvovalo je preko tri miliona ljudi. Plakale su njegove kolege, svi ljubitelji automobilizma. Cijeli svijet je plakao, i plače još uvijek, i nakon 19 godina od odlaska najboljeg vozača Formule 1 ikada.

Datum objave: 02/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook