Naslovna > Automobili > Ford > Mondeo > Neće dočekati 30. rođendan u Evropi

Ford Mondeo

Neće dočekati 30. rođendan u Evropi

Limuzine, liftbekovi, pa čak i karavani i dalje su traženi u Kini, gdje Mondeo ne samo da je preživio, već je i prešao na novu, petu generaciju, napravljenu na rastegnutoj C2 platformi iz Focusa. Nažalost, izlazak „petog“ Mondea van Kine se ne očekuje...

Nekada veoma popularan model srednje veličine postao je žrtva krosovera, neće imati nasljednika u Evropi. Ford Mondeo je veoma dobro poznat i omiljen na evropskom tržištu, prva generacija ovog modela puštena je u proizvodnju u jesen 1992. a 1994. godine osvojio je titulu Evropskog automobila godine. Uprkos prilično običnom izgledu, „prvi“ Mondeo je toplo primljen od strane štampe i tržišta zbog dobrog balansa potrošačkih kvaliteta i odličnog upravljanja, godišnja prodaja u Evropi 90-ih je premašila 300 hiljada jedinica godišnje.

 

 

 


Druga generacija Mondea bila je nešto manje popularna, a "treća" je bila pod pritiskom krosovera. Četvrta i posljednja generacija Mondea za Evropu debitovala je 2012. „Četvrti“ Mondeo je preživio posljednje ažuriranje 2019. godine, a u proljeće 2021. se saznalo da će ovaj model uskoro biti obustavljen, ali bez tačnog datuma. Danas je njemački magazin „Auto motor und sport“ objavio da je proizvodnja Mondea u Fordovoj fabrici u španskoj Valensiji prestala krajem marta (da su trajali do jeseni, 30 godina se mogla proslavito). Američki klon po imenu Fusion završio je svoju karijeru prošle godine.

 


Vrhunac prodaje "četvrtog" Mondea u Evropi, prema izvoru CarSalesBase, pao je na 2015. godinu, kada je prodato 79.673 primjeraka. Prošle godine je prodato samo 13.481 jedinica. naspram 82.488 primjeraka lidera u segmentu - VW Passata. U međuvremenu, početkom ove godine evropski VW Passat je izgubio svoju limuzinu (karavan je i dalje u upotrebi), a krajem februara je povučen još jedan evropski putnički automobil srednje veličine, Renault Talisman.

 


Segment automobila srednje veličine se topi pred našim očima, uskoro će u njemu ostati samo premium modeli. Opel Insignia će se u narednoj generaciji pretvoriti u crossover, a Mazda je otkazala novu generaciju šestice. U Fordovoj američkoj liniji više nema tradicionalnih putničkih modela. 

Datum objave: 04/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook