Naslovna > Auto moto sport > Nema više ni alkohola

Formula 1

Nema više ni alkohola

Prije osam godina FIA je uvela zabranu sponzorisanja duvanskih proizvoda u Formuli 1, a na pomolu je i zabrana sponzorisanja alkohola …

Taj potez je izazvao masovnu potražnju za novim sponzorima i promjenu boja bolida mnogih poznatih i  vrlo jakih imena.Tako su saradnju morali prekinuti BAR Honda i Lucky Strike, McLaren-Mercedes i West, te Ferrari i Marlboro. Ferrari se sve do jula 2011. zvao "Scuderia Ferrari Marlboro", kada je zbog pritiska regulatora sponzorstva Ferrari bio prisiljen izbaciti ime proizvođača cigareta iz imena. McLaren je sa prelaska na 2006. sezonu promjenio boju svog bolida sa crne na srebrnu, a Ferrari je od 2007. sezone i prednje i zadnje krilo promjenio u crveno, a umjesto natpisa Marlboro, koristio je bijeli bar kod.Jedino je u Monaku mogao koristiti natpis Marlboro.

 

Sada je na pomolu zabrana korištenja i imena proizvođača alkoholnih pića. Europski savez protiv alkohola, ima 57 organizacija u 25 zemalja, a promoviše smanjenje zdravstvenih problema koje uzrokuje alkohol. U otvorenom pismu koje je poslano predsjedniku FIA-e, glavni sekretar Saveza, traži od FIA-e "brzu reakciju" po pitanju rješavanja ovog problema. Ovo su godine u Formuli 1 tri tima koji su sponzorisani od strane proizvođača alkoholnih pića: McLaren, čiji je sponzor Johnnie Walker, Force India, kojeg sponzoriše Smirnoff, i Williams, čiji je sponzor Martini. Da ova sponzorstva nisu mala stvar govori činjenica da su ove godine gore tri navedena sponzora u Formulu 1 ubrizgala gotovo 30 miliona evra. Stručnjaci i analitičari tvrde da, ukoliko dođe do ukidanja alkohola, broj ekipa koje će nastupati u narednim sezonama mogao bi se značajno smanjiti.

 

Datum objave: 18/11/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook