Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Neobični kamionet napravljen od recikliranih materijala

Citroen Oli EV koncept

Neobični kamionet napravljen od recikliranih materijala

Kompanija je dizajnirala Oli sa ciljnom težinom od 1.000 kg. Sa baterijom od 40 kilovat-časova, EV ima procijenjeni domet od 400 km. Baterija se može napuniti od 20 do 80 posto za 23 minute. Citroen ograničava svoju maksimalnu brzinu na 110 kilometara na čas, fokusirajući se na gradsku mobilnost, a ne na visoke performanse. Automobil čak ima i novi logo kompanije...

Citroen Oli je najnoviji koncept električne mobilnosti koji je kompanija pokrenula, i jednako je neobičan kao i Ami koji je lansiran 2020. Oli je urbani pickup koji je dizajniran za jednostavnost, održivost i pristupačnost uz a na njemu se ogledaju i buduće karakteristike Citroen vozila. Francuski proizvođač automobila namjenski je dizajnirao Oli (izgovara se all-e) s pretjeranim stilom, s funkcija prati oblik. Kompanija se odlučila za uspravno vjetrobransko staklo jer je smanjilo potrebnu količinu stakla i izlaganje putnika suncu. Citroen procjenjuje da bi vjetrobransko staklo moglo smanjiti potrošnju AC sistema do 17 posto, a to je samo jedan primjer kako se kompanija fokusirala na jednostavnost u dizajnu.

 

 

 


Mnoge Citroenove karakteristike su dizajnirane da smanje složenost uz korištenje recikliranih materijala. Sjedišta imaju samo 8 dijelova u poređenju sa 37 u tradicionalnom SUV sjedištu, koristeći cjevaste okvire i 3D štampane mrežaste naslone. Taj etos utiče i na ostatak unutrašnjosti, pri čemu Olijeva instrument tabla i centralna konzola koriste 34 dijela u poređenju sa porodičnim hatch-om koji koristi oko 75 dijelova.

 

 

 

Citroen je smanjio težinu vrata, koja su dizajnirana da maksimizuju prostor za skladištenje, uklanjanjem zvučnika, zvučne izolacije i električnih žica, uštedivši oko 7 kilograma težine po vratima. Uklanjanjem tradicionalnog zvučnog sistema i njegovom zamjenom uklonjivim Bluetooth zvučnicima i priključkom za pametni telefon ušteđeno je 250 kg. Hauba, krov i stranice kreveta kamiona su napravljene od recikliranog kartona u sendviču između ploča od fiberglasa, težine samo 6 kg i sposobne da izdrže težinu odrasle osobe.

Datum objave: 30/09/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook