Naslovna > Auto moto sport > Nico Rosberg slavio u Silverstone- u

Formula 1 – VN Velike Britanije

Nico Rosberg slavio u Silverstone- u

Njemac je pobjedio u haotičnoj trci koja se vozila u nedjelju, na stazi u Silverstone-u. Međutim, ovu trku ipak su obilježili izuzetno veliki problemi sa gumama na bolidima vozača...

Nakon tri sedmice pauze od trke koja se vozila u Montrealu za Veliku nagradu Kanade, najbrži "leteći cirkus" na svijetu vratio se naravno u velikom stilu u Evropu, na prilično haotičnoj i dramatičnoj trci koja se vozila u nedjelju, za Veliku nagradu Velike Britanije.

 

U apsolutnom haos koji je vladao od samog početka na stizi u Silverstone-u, najbolje se snašao vozač Mercedesa, njemac Nico Rosberg. Njemu je ovo druga pobjeda u ovoj sezoni, nakon što je zasluženo slavio u Monte Carlu.  Njemac je sebi obezbijedio drugu ovosezonsku pobjedu samo 11 krugova prije kraja, kada je tragičaru ove trke, vodećem Sebastian Vettelu otkazao bolid, nakon čega je morao da odustane.

 

Trka je bila izuzetno zanimljiva i uzbudljiva od samog početka pa sve do samog cilja. Katastrofalan dan Pirellija „zaslužan“ je za odustajanje čak četiri bolida. Gume su prvo počele da pucaju na bolidu Lewisa Hamiltona, a nakon toga i na bolidu Felupe Masse. Isti problemi zadesili su i vozače Vergnea i Pereza.

 

Apsolutni sretnih trke bio je Fernando Alosno, koji je sa devetog mjesta uspio da dođe do treće pozicije, dok je drugo mjesto zauzeto Red Bullov vozač, Mark Webber. Iako su im pukle gume, Hamilton i Massa došli su do poena. Britanac Hamilton uspio je čak da dođe do četvrtog mjesta, spred Kimi Raikkonena, dok je Massa u konačnici bio šesti.

 

U dosda neviđenoj drami u ovoj sezoni, koja se odvijala na stazi u Britaniji, Fernando Alnso se vratio u trku za šampionat, te je ovo prvenstvo sada još zanimljivije.

 

U ukupnom poretku Sebastian Vettel je i dalje vodeći sa 132 boda, drugi je Fernando Alonso sa 111, dok treće mjesto pripada Fincu, Kimi Raikkonenu, koji ima 98 bodova. U konstruktorskom poretku vodi Red Bull ispred Mercedesa i Ferrarija.

 

Naredna trka vozi se za sedmicu dana za Veliku nagradu Njemačke u Nürburgringu

Datum objave: 02/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook