Naslovna > Vijesti > Nijemci grade fabriku za proizvodnju baterija

Porsche

Nijemci grade fabriku za proizvodnju baterija

Nova fabrika bi trebala biti izgrađena u Tubingenu nedaleko od Stuttgarta, a Porsche se ovim potezom namjerava naći na samom čelu razvoja tehnologije baterija visokih performansi...

Direktor Porschea Oliver Blume otkrio je da proizvođač planira otvaranje fabrike za proizvodnju baterija u Njemačkoj. U nedavnom intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung izjavio je: “Baterijske ćelije su ključna tehnologija za njemačku automobilsku industriju koju moramo imati i unutar svoje zemlje.“ Otkrio je i da će nova fabrika biti izgrađena u gradu Tubingen, koji se nalazi 40 kilometara južno od Stuttgarta. Porsche tako postaje još jedan u nizu evropskih proizvođača koji pokušavaju smanjiti zavisnost od azijskih dobavljača i povećati vlastitu proizvodnju. Iako će jedan dio baterja dijeliti sa ostalim brendovima unutar Volkswagen grupe, nova fabrika će biti namijenjena za baterije visokih performansi koje će se naći u Porscheovim električnim automobilima.

 

 


Blume je dodao: „Postojaće segment za baterijske ćelije visokih performansi. To je Porscheov domen. Na isti način na koji smo nekad razvijali motore sa unutrašnjim sagorijevanjem visokih performansi, sada želimo biti na samom vrhu tehnologije baterija.“ U martu su u Porscheu potvrdili da će njihove baterije koristiti silikonske anode umjesto grafitnih, što će omogućiti funkcionisanje baterije na temperaturama višim od 76 stepeni, što je gotovo duplo više od dosadašnjih mogućnosti. Nova tehnologija bi takođe trebala omogućiti Porscheu da proizvodi baterije veće gustine sa većom brzinom punjenja.

Datum objave: 26/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook