Naslovna > Automobili > Porsche > GT3 > Nikad spremniji za stazu

Porsche 911 GT3

Nikad spremniji za stazu

Porsche je konačno predstavio novu generaciju 911-ice namijenjene za stazu naziva GT3, koji donosi 502 KS i prolazno vrijeme na Nurburgringu za manje od 7 minuta...

Nakon nekoliko najava i velikog broja špijunskih snimaka uhvaćenih sa testiranja, konačno je stigao Porsche 911 GT3 za 2022. godinu. S obzirom na to da je riječ o automobilu čije srce prvenstveno kuca za trkaću stazu, najvažnije je ono što krije ispod poklopca motora. Radi se o 4,0-litarskom atmosfercu koji proizvodi 502 KS i 469 Nm obrtnog momenta. Standardno dolazi sa sedmostepenim PDK mjenjačem, a opciono se kupci mogu odlučiti i na šestostepenu manuelnu opciju. ,,Stotku“ hvata za 3,2 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 317 km/h.

 

 

Već su objavljeni i rezultati sa 20.832 kilometara duge Nurburgring Nordscheleife staze koju je 911 GT3 završio za manje od 7 minuta, tačnije 6 minuta 59.927 sekundi. Poređenja radi, prethodnik je istu dužinu prešao za 7:12.7 minuta. Sa vanjske strane, novi 911 GT3 prepoznatljiv je naprijed zahvaljujući novim integrisanim usisnicima za vazduh. Promjene su ipak najuočljivije na zadnjem dijelu automobila gdje se smjestio veliki spojler. Da bi se uštedjelo na težini, poklopac motora i spojler su ojačani karbonskim vlaknima. GT3 se vozi na 20-inčnim točkovima naprijed, dok je nazad smješten par točkova od 21 inča. 

 

I unutrašnjost je dobila nekoliko nadogradnji, pa tako taster ,,Drive mode“ izlazi iz položaja ,,16:00h“ na upravljaču. Sportska sjedišta sa četiri načina podešavanja dolaze standardno, a kupci mogu i doplatiti skuplju opciju sa 18 različitih mogućnosti sjedišta, koja su ojačana karbonskim vlaknima zbog čega su i lakša za 11,79 kg. Chrono paket je takođe opcija, a dodaje štopericu na kontrolnoj tabli, digitalnu štopericu na ekranu sa instrumentima i takozvani Lap Trigger za precizno mjerenje prolaznog vremena na stazi.

Datum objave: 17/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook